Erişilebilirlik

Sağduyu Çağrısı


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) öncülüğündeki 7 sivil toplum örgütü, siyasette yaşanan gerginliğin son bulması için "Türkiye için Sağduyu" başlıklı bir bildiri yayımladı. Türkiye genelinde aynı anda kamuoyuna okunan bildiride, siyasetteki gerilimin Türkiye'de demokrasinin gelişimine katkıda bulunmayacağı belirtilirken, siyasetçilerin toplumun 'demokrasi özlemi'ne yanıt verecek adımlar atması istendi.

Siyasetteki gerilimin toplumun geneline ve ekonomiye yansımasından endişe duyan sivil toplum örgütleri biraraya gelerek "Türkiye için Sağduyu" çağrısı yapmayı kararlaştırdılar.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nden (TÜSİAD) sonra, TOBB, TİSK, TESK, Türkiye Kamu-Sen, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Hak-İş ve Türk-İş başkanları İstanbul'da biraraya geldi ve "Türkiye İçin Sağduyu" başlıklı bildiriyi kamuoyuna açıkladı. Bildiriyi okuyan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 'zor bir demokrasi ve hukuk sınavı'ndan geçtiğini belirtirken, "Hiç yara almadan çıkması hepimizin ortak kararı. İktisadi tedbir arayacağımıza hala sağduyu aramamız bir talihsizliktir," diye konuştu.

Güçlü demokrasi

Hisarcıklıoğlu'nun herkesin 'uzlaşı kültürü'nün zenginleşmesi için çalışmasını dilediği bildiride, 'güçlü demokrasi' vurgusu öne çıkıyor. Bildiride, partilerin kolaylıkla kapatılabilmesinin demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine zarar vereceği uyarısı yapılırken, 'kuvvetler ayrılığı' ilkesinin demokrasilerde çatışmaya neden olmaması gerektiğine dikkat çekiliyor. Türkiye'nin AB standartlarında bir demokrasi ve yaşam koşullarına ulaşması için çalışılmasının istendiği bildiride, bunun için 'evrensel değerlere sahip' bir Anayasa'ya ihtiyaç duyulduğu mesajı veriliyor. Bildiride, "Türkiye'nin bir an önce kaos ortamından çıkması gerekir. Türkiye'nin istikbalini karartmaya kimsenin hakkı yok," deniyor.

Perinçek cezaevinde

Öte yandan, Ümraniye'de el bombaları ve patlayıcıların ele geçirilmesinin ardından açığa çıkartıldığı belirtilen "Ergenekon Çetesi" soruşturmasıyla ilgili yeni gelişmeler sürüyor. Soruşturma kapsamında Ergenekon'un 'üst düzey yöneticisi olmak ve devlete ait gizli belgeleri temin edip elinde bulundurmak' suçundan tutuklanarak cezaevine konulan İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk ve gazeteci Adnan Akfırat, Tekirdağ'daki F tipi cezaevine gönderildi. İşçi Partisi Genel Sekreteri Nusret Senem ve Basın Bürosu Başkanı Hikmet Çiçek Ankara'da, Ulusal Kanal İzmir Temsilcisi Hayati Özcan da İzmir'de gözaltına alındı.


XS
SM
MD
LG