Erişilebilirlik

Fransa Referandumdan Vazgeçiyor


Fransa Hükümeti yeni AB üyeliklerinin referandumla kabul edilmesini öngören anayasa değişikliğini kaldıran yeni reform paketini onayladı. Fransa’daki Türkiye karşıtlığının alevlendiği dönemde eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından getirilen yasayı değiştiren reform paketi, önümüzdeki ay parlamentoda, Temmuz ayında da iki Meclis’in ortak toplantısında görüşülerek yasalaşacak.

Fransa Hükümeti dün ülkenin kurumlarında yenilikler getiren köklü reform tasarısını görüştü. Hükümet, bu reform paketi içinde yer alan ve Türkiye’yi yakından ilgilendiren Anayasa değişikliği ile, Avrupa Birliği’ne yeni üye olacak ülkelerin Fransa halkı tarafından referandum ile kabul edilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırdı.

Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen anayasa değişikliğine göre, Avrupa Birliği’ne yeni üye olan ülkeler hakkında, cumhurbaşkanının isteği üzerine ‘referandum ya da parlamento aracılığı” ile karar verilecek. Parlamento, Türkiye’nin AB ile yürüttüğü müzakerelerin geleceğini yakından ilgilendiren bu kararı 20 Mayıs’ta görüşecek. Değişiklik ardından Senato’da, ardından da 7 Temmuz’da iki Meclis’in ortak toplantısında görüşüldükten sonra yasalaşacak.

Türkiye’nin üyeliğine referandum şartı eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, tarafından getirildimşti. Chirac,Türkiye’yi savunduğu için seçmen tabanında oy kaybetmişti. Bu ortamda Avrupa Anayasası referandumu yapılmış, başka faktörlerin de yardımı ile Avrupa Anayasası reddedilmişti. Chirac, bu kampanyaya direnemeyerek halka Türkiye’nin üyeliğinin referanduma sunulacağı sözünü vermiş ardından da söz konusu anayasa değişikliğini yapmıştı. Chirac’ın ardından Cumhurbaşkanı seçilen Nicolas Sarkozy de seçimlerden önce ve seçimler sırasında Türkiye aleyhinde kampanya yürüttü. Ancak göreve geldikten sonra fikrini değiştirmese de, Türkiye konusunda daha temkinli adımlar atmaya başladı. Birliğin önündeki tıkanıklığı aşmak için önce, reddedilen Avrupa Anayasası’nı, kısa bir metin haline getirerek, ülkelerin parlamentoları ya da hükümetlerince onaylanmasını önerdi. Sarkozy’nin bu önerisi Birlik tarafından da kabul edildi. Ardından Türkiye’nin ve yeni üye olacak diğer ülkelerin önünün tıkayabilecek referandum zorunluluğunu kaldırdı. Avrupalı yöneticilerin baskısı üzerine konuyu yeniden ele alan Sarkozy yeni bir referandum krizi yaşanmaması için Chirac döneminde getirilen “referandum şartını” kaldırmayı planlıyor.

Sarkozy’nin önerdiği değişiklik paketinde, referandum maddesinin yanısıra, Cumhurbaşkanı’nın ve Parlamento’nun yetkilerini değiştiren, ülkenin yönetsel kurumlarında köklü reformlara giden pekçok değişiklik yer alıyor.
XS
SM
MD
LG