Erişilebilirlik

8 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Rusya’da devlet başkanlığı görevini devralan Dimitri Medvedev’in hukuk devleti kurallarının hayata geçirilmesi sözüne şüpheyle yaklaşıyor. Gazete, Kremlin’in hem Rus yasalarını hem de uluslararası hukuku çiğnemekten çekinmediğini savunuyor.

"Putin yönetimindeki Rusya geçen ay güney komşusu Gürcistan’ın egemenlik haklarını defalarca çiğnedi. Rusya Gürcistan'ın iki özerk bölgesi olan Abhazya ve Güney Osetya’daki yasa dışı ayrılıkçı yönetimleri tanıyarak ve Abhazya’ya asker göndererek tehlikeli bir biçimde gerginliği tırmandırdı. Medvedev iktidarı devralırken, Rusya da Batıyla açık bir çatışmaya sürükleniyor ve ülke içinde otokrasi giderek güç kazanıyor. Böyle bir dönemde hukuk kurallarının egemen kılınması gerçekten de olumlu bir gelişme olur."

Christian Sicence Monitor Irak’ın kuzey indeki bölgesel Kürt yönetiminin yaptığı petrol ve doğal gaz anlaşmalarıyla Bağdat hükümetin i kızdırdığını yazıyor. Haberde, Kürt yönetiminin bu tavrının başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerde de kaygı yarattığı belirtiliyor.

"Sokaktaki Iraklılar ve Bağdat’taki bazı yöneticiler açısından Kürt yönetiminin bu tavrı, bağımsızlığın altyapısını hazırlamaktan başka bir anlam taşımıyor. Geçen hafta Bölgesel Kürt Yönetimi yetkilileri ile üst düzey Türk yetkililer arasında Bağdat’ta yapılan görüşmenin amaçlarından biri de bu tür kaygıları gidermekti. Söz konusu büyük projelerin fazla bir faydasını görmeyen bazı Iraklı Kürtler bile gelişmelerden rahatsızlık duyuyor. Yıllardır bölgeyi yöneten iki büyük partinin, Kürdistan Demokratik Partisi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin amacını sorgulayanların sayısı da artıyor. Bir çok Kürt, artan refahın yolsuzluğu da beslediği görüşünde. İki partinin yöneticilerinin hemen hemen her projede ortak olduğu belirtiliyor."

Demokrat Partinin başkan adayını belirlemek amacıyla düzenlediği ön seçimleri değerlendiren Los Angeles Times Senatör Hillary Clinton’ın yarıştan galip çıkmasının mümkün olmadığını öne sürüyor. Gazete, bu nedenle Clinton’a yarıştan çekilmesi çağrısında bulunuyor.

"Delege aritmetiği aleyhine olan Clinton’ın öne sürdüğü iki tez var. Bunlardan biri Florida ve Michigan eyaletlerindeki delegelerin de hesaba katılması. Bu iki eyalet, parti kurallarını çiğnediği için adaylar söz konusu delegelerin oy hakkı olmaması konusunda anlaşmıştı. Şimdi Clinton’ın bu talebi oyun ortasında kuralların değiştirilmesi anlamına gelir. Clinton ayrıca doğal delegelerden de destek istiyor. Eğer doğal delegeler, Amerika’nın ilk siyah başkan adayını engellerse bu siyasi açıdan büyük bir hata olur. Bu iki argüman dışında Clinton’ın elinde hiçbir şey yok. Clinton iyi bir yarış çıkardı ama kaybetti.

USA Today yüksek gelir sahibi çiftçilere yönelik sübvansiyonlarının sürmesini öngören yasa taslağını eleştiriyor. Gazete, tarım lobisinin baskısıyla hazırlanan tasarının sadece zengin çiftçilere yarayacağını ve söz konusu desteğin faturasının ise sokaktaki vatandaş tarafından ödeneceğini öne sürüyor.

"Kongre ve Bush yönetimi, tarım sübvansiyonlarını azaltmak için bu fırsatı iyi değerlendirmelidir. Devlet desteklerinden yararlanacak çiftçilerin kimler olacağını belirlerken, geçen yıl 64 bin dolar ve altında gelir kazanan ailelerin çocuklarına sağlık desteği vermeyi kararlaştırdıklarını unutmamalıdırlar. Tarım reformu konusunda bu yıl mutlaka ciddi adımlar atılmalıdır. Gelişmeleri yakından izleyeceğiz."

XS
SM
MD
LG