Erişilebilirlik

Son Gözden Geçirme Tamam


Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Türkiye arasındaki 7. Standby anlaşmasının son gözden geçirme toplantıları bugün tamamlandı. IMF 3.65 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bıraktı.

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, toplantıların tamamlanması üzerine yaptığı basın toplantısında Türkiye’nin IMF programına başladığı doneme kıyasla bugün çok daha güçlü bir pozisyonda olduğunu söyledi.

Girogianni, artan hammadde fiyatları, küresel kredi sıkışıklığı ve siyasi belirsizliğin Türkiye için sorun oluşturduğunu söyledi.

Bu durumda, Türkiye’nin atması gereken en önemli adımın piyasalarda güven ortamını sağlamak olduğunu belirten Giorgianni, yapısal reformlara devam edilmesi çağrısında bulundu. IMF yetkilisi, Türkiye’nin mali disipline büyük önem vermesi gerektiğini de vurguladı.

Giorgianni, 7. gözden geçirmeden sonra IMF’yle nasıl bir düzenlemeye gidileceği konusunda, Türk hükümetinden henüz bir yanıt almadıklarını söyledi.

IMF, Türkiye’de büyümenin yüzde 4 olacağını hesaplıyor; enflasyonun artması ve cari açığın büyümesini bekliyor.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da yaptığı yazılı açıklamada Türk ekonomisinin dış piyasalardaki zor koşullara rağmen iyi bir performans sergilediğini, doğrudan yabancı yatırımların Türkiye'ye olan ilgisinin de devam ettiğini kaydetti. Kahn, bununla birlikte arz sıkıntısı nedeniyle enflasyonun arttığını, küresel kredi piyasasındaki sıkışıklığın, Türkiye’nin dış finansman kaynaklarına erişim riskini yükselttiğini belirtti. Kahn son iç siyasi gelişmelerin de yatırımcıların hassasiyetlerini arttırdığını kaydetti. IMF Başkanı bu iç ve dış koşullar nedeniyle Türk finans piyasalarının geçen yıl edindiği kazanımlardan kayıp verdiğini bildirdi.

Kahn bununla birlikte Türkiye'nin bu değişen koşullara zamanında müdahale ettiğine vurgu yaptı.

Soysal Güvenlik reformunun yapılmasının önemli olduğunu belirten Khan, büyüme hedefiyle cari açığın ve enflasyonun düşürülmesi hedefi arasında denge bulunması gerektiğini kaydetti. Khan ayrıca, yüzde 3,5 oranındaki faiz dışı fazla hedefinin mutlaka tutturulması gerektiğini vurguladı.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Türkiye'nin IMF Programına bağlı kalarak önemli bir başarıya imza attığını; gelecekte Avrupa Birliği gelir düzeyine erişmesi için makroekonomik istikrarı sağlayacak ve büyüme potansiyelini arttıracak reformlara devem etmesi gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG