Erişilebilirlik

Türkiye'ye Referandum Şartına Onay


Fransız Parlamentosu, Türkiye’nin AB üyeliğine referandum şartı getiren düzenlemenin de içinde bulunduğu anayasa reform paketini onayladı. Böylece, tartışmalı geçen birinci tur görüşmelerin ardından, reformla beraber, Türkiye’ye referandum şartı getiren madde de Parlamento’dan geçmiş oldu.

Fransa Meclisi, ülke anayasının çağın gereklerine uyum sağlaması için köklü değişiklikler öngören anayasa reform paketini onayladı. Yasa üzerindeki görüşmeleri geçtiğimiz hafta tamamlayan parlamento’da, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için özel madde eklenerek referandum şartı getirilmişti. İktidar partisini de ikiye bölen Türkiye Önergesi, 40 kadar milletvekilinin “paketin tümüne red oyu veririz” tehdidi savurması üzerine hükümetin de desteklemesiyle kabul edilmişti.

Genel Kurulda bu hafta Reform paketi üzerindeki son görüşmeler de yapıldı. Paket üzerinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle görüşmeler sırasında iktidar ve muhalefet partileri arasında tartışmalar yaşandı. İktidara örtülü destek veren Yeni Sağ Grubu şimdilik “evet” oyu vereceğini ancak kendi önerileri dikkate alınmazsa bu oyların hayıra döneceğini söyledi. Ana muhalefet partisi Sosyalist Parti ise tam tersine “hayır” oyu vereceklerini ancak önerileri dikkate alınırsa oylarının “evet”e dönüşebileceğini bildirdi. Sosyalist Parti Grubu adına söz alan Grup Başkanı Jean Marc Ayrault, Türkiye konusundaki düzenlemeye karşı olduklarını Genel Kurul’da dile getiren tek ses oldu:

Ayrault, pek çok düzenlemenin yanısıra, önerge ile getirilen ve Türkiye’ye referandum şartı içeren düzenlemenin de bundan sonraki görüşmelerde düzeltilmesini ümit ettiklerini söyledi. Demokratik ve Cumhuriyetçi Sol Grup adına konuşan Yeşiller Partisi milletvekili Noel Mamere ise, reforma “hayır” diyeceklerini ve bu kararlarının ikinci ve üçüncü turda da değişmeyeceğini duyurdu. Mamere, anayasa değişikliklerinin bir reform olmaktan çok uzak olduğunu ve parlamentonun değil Cumhurbaşkanının gücünü artırdığını savundu. Mamere, değişikliği milletvekillerinin değil Cumhurbaşkanı’nın hazırladığına, muhalefetin taleplerinin ise dikkate alınmadığına da vurgu yaptı.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından oylamaya geçildi. Oylamaya 569 milletvekili katıldı, 546 oy geçerli sayıldı. Değişiklik paketi 231 red oyuna karşı 315 kabul oyuyla Parlamento’da onaylandı. Böylece Türkiye’ye özel düzenleme getiren paket Parlamento’dan geçti. Anayasa değişikliğinin bundan sonraki durağı 10 Haziran’da Senato, ardından da 21 Haziran’da Senato ve Meclis’in ortak toplanacağı Kongre olacak. Kongre’de yapılacak son oylamada, Anayasa değişikliği olduğu için salt çoğunluk yeterli olmayacak, üye sayısının 5’te 3 çoğunluğu aranacak.

Ankara'dan tepki

Fransa’da Türkiye’nin AB üyeliğinin referanduma sunulması girişimi Ankara tarafından tepkiyle karşılandı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin Fransa’nın da onayı ile başlamasına rağmen Türkiye’ye karşı takınılan ayrılıkçı tavrın Fransız anayasasına yansıtılmasından rahatsızlık duyulduğu belirtildi. Bu tür ayrılıkçı tavırların iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceği uyarısının yapıldığı açıklamada sözkonusu anayasa değişikliğinin düzeltilmesinin umulduğu vurgulandı.

XS
SM
MD
LG