Erişilebilirlik

'Yeni Stratejik Yapılanma'


Washington’da, Türk Amerikan ilişkilerini geliştirme amacıyla yeni bir girişim başlatıldı.

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) çatısı altında oluşturulan “ABD – Türkiye Stratejik Girişimi” başlıklı çalışma, Türkiye’deki iç gelişmeleri ve Türkiye’nin bölge ülkeleri ve Amerika’yla ilişkilerini değerlendirerek, Türk Amerikan ilişkilerinde yeni bir yapılanmaya gidilmesini hedefliyor.

Bir yıllık bir çalışma sonunda yayınlanacak raporda önerilecek olan “Yeni Stratejik Yapılanma,” ikili ilişkilerin geliştirilmesi için politika önerilerini içerecek.

Yeni Stratejik Yapılanma

“ABD – Türkiye Stratejik Girişimi” tarafından yayınlanan ilk raporda Türkiye’nin önemine işaret ediliyor. Ancak raporda, Türkiye’de siyasi açıdan çalkantılı ve belirsiz bir döneme girildiği; özellikle Irak Savaşı dolayısıyla Türk Amerikan ilişkilerinin zorlandığı; Avrupa Birliği sürecinde yavaşlama olduğu; ve Türkiye’nin diğer ülkelere yaklaşımında değişikliğe gidildiği vurgulanıyor.

“Türkiye’nin Değişen Dinamikleri” başlıklı raporda, Türkiye’nin Avrupa – Atlantik ekseninden uzaklaşıp uzaklaşmadığı sorgulanıyor.

Soğuk Savaş sonrası dönemde Türk Amerikan ilişkilerinin gözden geçirilmediği hatırlatılan raporda, Türk Amerikan ittifakının hedeflerinin saptanmadığı ve iki ülke arasındaki ortak çıkarların ve tehdit algılamalarının eskiden olduğu gibi tam olarak uyuşmadığı belirtiliyor.

CSIS, Türk Amerikan ilişkilerinin yeniden canlandırılması ve gerginliklerden kaçınılması için yeni stratejik bir yapılanmaya gidilmesi gerektiğini savunuyor. CSIS tarafından önerilen yeni stratejik yapılanmayla, Türkiye ve dünyadaki değişiklikleri gözönünde bulundurarak ortak çıkarların bulunduğu konularda daha etkili işbirliği yapılması ve görüş ayrılıklarının bulunduğu konuların da daha etkili bir şekilde idare edilmesi öngörülüyor. Bu yapılanmayla, Türkiye’nin, NATO ve Avrupa Birliği bünyesi içinde Amerika ve Avrupa’yla ilişkilerini güçlendirmesi gerektiği vurgulanıyor.

“Türkiye’nin Değişen Dinamikleri” başlıklı rapor, CSIS Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Güvenlik Programı Direktörü Stephen Flanagen ve Uluslararası Güvenlik Programı Uzmanı Samuel Brannen tarafından kaleme alındı.

Yeni ABD Yönetimi

Kasım 2008’de Amerika’da yapılacak Başkanlık Seçimlerinden sonra Ocak 2009’da Beyaz Saray’a yeni bir Başkan yerleşecek. CSIS uzmanları, bu çalışmalarıyla yeni yönetime yol gösterilebileceğini düşünüyor.

“Türkiye’nin Değişen Dinamikleri” başlıklı raporun yazarlarından Samuel Brannen, Bush döneminden sonra yeni yönetimin karşılaşacağı zorlukların bilindiğini, ittifakların canlandırılması gerekeceğini ve Türkiye’nin de bu alanda öncelikli bir konuma sahip olduğunu söylüyor. Brannen, önerecekleri yeni politika yapılanmasıyla “Türkiye’yle ilişkileri geliştirmeleri için iktidara gelecek olan yönetime destek olmak istediklerini” belirtiyor.

“ABD – Türkiye Stratejik Girişimi”

CSIS çalışmasına Türkiye’yi ve bölge ülkelerini yakından tanıyan isimler danışmanlık yapıyor: eski Başkan Jimmy Carter’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski; eski Başkan Gerald Ford ve eski Başkan George Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Türk Amerikan Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Brent Scowcroft; eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz; eski İstanbul Başkonsolosu ve Türk Amerikan Konseyi Başkanı Büyükelçi James Holmes; eski Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı emekli Orgeneral James Jamerson; eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve PKK’yla Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston; eski Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) Başkanı John McLaughlın ve emekli Büyükelçi Dennis Ross.

Çalışmaya CSIS Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza; CSIS Ortadoğu Programı Direktörü John Alterman; CSIS Rusya – Avrasya Programı Direktörü Andrew Kutchins; CSIS Enerji ve Ulusal Güvenlik Programı Direktörü Yardımcısı David Pumphrey ve Avrupa Programı Direktörü Julianne Smith de destek verecek.
XS
SM
MD
LG