Erişilebilirlik

NATO Savunma Bakanları Toplandı


NATO savunma bakanları Brüksel’de oldukça yüklü ve sorunlu bir gündemle bir araya geldiler. İki günlük toplantılarda Afganistan, Kosova ve NATO-Avrupa Birliği ilişkileri öne çıkan gündem maddelerini oluşturuyor.

Toplantıdan ilk somut açıklama Kosova konusunda geldi. 1999’dan bu yana Birleşmiş Milletler’in yönetimi altında olan Kosova’daki koruma birimleri yerini Kosova Güvenlik Gücü’ne bırakıyor. NATO’dan yapılan açıklamada, İttifak’ın koruma birimlerinin dağıtılıp yerine yeni güvenlik gücünün yerleştirilmesinde denetleyici ve eğitici rol üstlenmesine karar verildiği belirtildi. NATO Sözcüsü James Appathuari, Kosova’da yaklaşık 16 bin askerle görevine devam eden barış ve istikrarı koruma gücü KFOR’un görevini aynen sürdüreceğini bildirdi.

Kosova Güvenlik Gücü, farklı etnik gruplara mensup 2500 kişiden oluşacak. Ancak güce Sırp kökenli Kosovalıların katılıp katılmayacağı netlik kazanmadı. Sadece hafif silahlarla donatılacak ve ağır silahlara sahip olamayacak olan bu güç ağırlıklı olarak krizlerde devreye girecek ve sivil savunmadan sorumlu olacak. Kosova Güvenlik Gücü’nün eğitimine kısa zamanda başlanması bekleniyor. Öncelikli hedef yılsonuna kadar 1200 kişilik bir güç oluşturulması.

Kosova, NATO’nun dikkatle hareket ettiği bir konu. Bunun en önemli nedenini ise ülkenin bağımsızlığının tüm NATO üyeleri tarafından tanınmaması oluşturuyor. Bu ülkelerin başını İspanya çekiyor. İkinci en önemli sorun ise NATO ve Avrupa Birliği’nin Kosova’daki işbirliği. Bu alanda başrolü ise Türkiye oynuyor. Türkiye, NATO üyesi olmayan Kıbrıs’ın AB şapkasıyla Kosova’da görev alması nedeniyle bu işbirliğine çekinceyle yaklaşıyor.

Afganistan’la ilgili en önemli gündem maddesi ise bölgedeki güç açığını kapatmak. ABD, müttefiklerini Afganistan’a daha fazla asker ve eğitmen gönderme konusunda ikna etmeye çalışıyor. ABD Savunma Bakanı Robert Gates bu talebi bugün başlayan toplantıda bir kez daha gündeme getiriyor. Savunma bakanları, ekim ya da kasımda Afganistan’dan çekilecek 3500 Amerikan askerinin yerini doldurmanın da yollarını arıyor. Bu açığın 700 kişilik bölümü Fransa tarafından kapatılacak olsa da geri kalan bölümle ilgili önemli sorun yaşanıyor. Bazı askeri yetkililer açığın 10 bin asker dolayında olduğunu dile getiriyor. Afganistan’da görev yapan NATO önderliğindeki uluslar arası güçte yaklaşık 53 bin asker görev yapıyor.

NATO savunma bakanları şu saatlerde çalışma yemeğindeler. Toplantının yarınki bölümünde ise NATO-Rusya ve NATO-Ukrayna konseyleri gerçekleştirilecek.

XS
SM
MD
LG