Erişilebilirlik

Beyaz Saray'da Bush-Talabani Görüşmesi


Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani Beyaz Saray’da Başkan Bush’la biraraya geldi. İki liderin görüşmesinde Amerika ve Irak arasında varılması planlanan güvenlik anlaşması ele alındı.

Talabani’yle ortak basın toplantısı düzenleyen Bush, Irak hükümetine uyacak bir stratejik belge konusunu görüştüğünü açıkladı.

Talabani de Irak’taki Amerikan askerlerinin kalış süresiyle ilgili olarak bir anlaşmaya varma konusunda ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Anlaşma, Birleşmiş Milletler’in verdiği yetkinin bu yıl sona ermesinin ardından Amerikan askerlerinin Irak’ta kalış şeklini düzenleyecek.

Irak'ta İlerleme Kaydediliyor

Görüşmeden sonra iki lider, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bush Irak’ta ilerleme olduğunu belirtti.

Bush şöyle konuştu: "Irak Cumhurbaşkanını, ülkesinde güvenlik durumundaki düzelmeden ötürü kutladım."

Başkan Bush daha yapılacak çok iş olduğunu da kaydetti.

Birleşmiş Milletler’in tanıdığı yetkinin bu yılın sonunda süresinin dolmasından sonra, Amerikan askerlerinin ülkede kalmasını sağlayacak görüşmeler devam ediyor. Bush bu konuya da değinerek, sağlanacak anlaşmanın Irak hükümetine de mutlaka uygun olması gerektiğini kaydetti.

Celal Talebani de bu konuda yakında bir anlaşmanın sağlanacağı konusunda umutlu olduğunu belirtti: "Amerika’yla bu stratejik anlaşmayı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Anlaşmaya son şeklini verme yönünde bazı çok önemli adımları da attık."

Irak Cumhurbaşkanı, hükümetin, meclisten petrol ve seçimlerle ilgili önemli yasaları çıkartmak için çalıştığını belirtti. Talebani ulusal birliği korumaya birinci önceliği verdiklerini de kaydetti: "Irak’ta sağlam bir ilerleme kaydettiğimizi söylemekten gurur duyuyorum. Ekonomimiz büyüyor ve ulusal uzlaşmayı sağlama yönünde de büyük adımlar atıyoruz.

Irak Cumhurbaşkanı İran ve Suriye başta olmak üzere komşularıyla ilişkileri düzeltmek için çaba gösterdiklerini da söyledi. Bush yönetimi, Tahran ve Şam’ın terörizmi desteklediğini savunmakla birlikte, Irak’ın bölgesel politikalarına karışmayacağını belirtiyor.

Talebani - Bush görüşmesi, basına son dakikada açıklanan bir temas oldu. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talebani’nin tedavi amacıyla Amerika’ya geldiği bildirildi.


XS
SM
MD
LG