Erişilebilirlik

Hadley Ankara'dan Ayrıldı


Başkan Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, ülkesinin Türkiye'yle stratejik ortaklığını daha da güçlendirmek istediğini söyledi. Türkiye ile Amerika'nın, PKK'yı 'ortak düşman' ilan ettiğini hatırlatan Hadley, iki ülkenin terörle ortak mücadelesinin de süreceğini vurguladı. Hadley’in Ankara’dan ayrıldığı saatlerde, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki de Ankara’ya gitti.

Hadley, Avrupa Birliği'nin Dış Politika sorumlusu Javier Solana'nın İran'ın nükleer konulardaki başmüzakerecisi Said Celili ile Cumartesi günü yapacağı görüşme öncesi gittiği Ankara'da ilgi odağı oldu. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay İkinci Başkanı Ergin Saygun’la ayrı ayrı görüşen Hadley'in gündeminde İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda yaşanan son gelişmelerin yanısıra Irak’taki PKK varlığına karşı yürütülen ortak mücadele, Türkiye'nin arabuluculuğunda dolaylı barış görüşmelerini sürdüren İsrail ile Suriye'nin durumu ve Kıbrıs sorununa çözüm arayışları vardı.

Başbakan Erdoğan'la görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Hadley, 9 Temmuz'da İstanbul İstinye'deki Amerikan Başkonsolosluğu önünde gerçekleşen silahlı saldırıda yaşananları hatırlatarak, ülkesi ile Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığına vurgu yaptı. Saldırıda hayatını kaybeden üç Türk polisini 'cesur polisler' olarak niteleyen Hadley, iki ülkenin 'ortak düşman' ilan ettiği PKK başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı ısrarlı bir mücadelenin içinde olduğunu söyledi.

Hadley'in, iki ülkenin ortaklığını vurgularken, "21. yüzyılın zorlukları ile mücadele ederken Türkiye'nin de yakın bir dost ve müttefik olarak katkıları için müteşekkiriz. Tabii ki bu zorlukların en önemlisi terörizmle olan mücadeledir. Terörizmle mücadele konusunda iki ülke birleşmiştir ve birlikte çalışmaktadır. Amerika, ortak düşmanımız olan PKK ile mücadele konusunda da, Irak meselesi konusunda da Türkiye ile çalışmaya kararlıdır" diye konuştu.

"Güçlü Stratejik Ortaklık"

Hadley, serbest piyasa ekonomisini benimsemiş Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği demokratik reformların, Türkiye'nin geleceği açısından büyük önem taşıdığını da söyledi. Amerika'nın, Türkiye'de demokratik sürecin kesintiye uğramadan gelişmesinden yana olduğunu anlatan Hadley, ülkesinin Türkiye'nin AB'ne tam üyelik hedefini de bütünüyle desteklediğini kaydetti. Amerika'yla Türkiye'nin 'güçlü bir stratejik ortaklığı' olduğunu belirten Hadley, "Amerika, gelecekte bu ortaklığı daha da güçlendirmek ve sürdürmek istemektedir," diye konuştu.

Babacan: 'Kolaylaştırıcıyız'

Stephen Hadley'le gerçekleştirilen temaslarda Türkiye'nin hangi mesajlar üzerinde durduğuna ilişkin açıklama ise Dışişleri Bakanı Ali Babacan'dan geldi. Babacan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki'nin de Ankara'da olacağını, Solana ile İran'lı müzakereci Celili'nin nükleer program konusunda Cenevre'de görüşeceğini hatırlatırken, nükleer program konusunda Türkiye'nin ilgili tüm taraflarla yakın diyaloğu olduğunu belirtti.

Uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmaması durumunda İran'a uygulanması muhtemel yeni yaptırım paketi konusunda tüm taraflarla görüştüklerini söyleyen Babacan, Türkiye'nin nükleer sorunun 'diyalog'la çözümü için 'kolaylaştırıcı' rol üstlendiğini de dile getirdi. Babacan, "Konunun diyalog yoluyla çözümünde taraflar Türkiye'den ne bekliyorsa bunu yapmaya hazırız" dedi. Babacan, bu mesajları Hadley'e de ilettiklerini kaydetti.

Hadley’in Ankara’dan ayrıldığı saatlerde Ankara’ya gelen İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki de, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la akşam yemeğinde biraraya geldi. Muttaki, Ankara’daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’la da görüşecek.

XS
SM
MD
LG