Erişilebilirlik

Erdoğan-Esad Görüşmesi


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, tatil için geldiği Bodrum'da Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüştü. Suriye ile İsrail arasında Türkiye'nin arabulucuğunda süren dolaylı barış görüşmeleri ve İran'ın nükleer programı hakkında görüş alışverişinde bulunan Esad ile Erdoğan'ın, Ortadoğu'da barışın sağlanması için ülkelerarası diyaloğu geliştirme kararı aldıkları belirtildi.

Türkiye'ye gelmeden önce Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la görüşüp, bu ülkenin nükleer programına destek veren Esad'ın Bodrum tatili, Türkiye gündemi için sürpriz oldu. Önümüzdeki hafta İstanbul'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olacak İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın ziyaretine ilişkin hazırlıkların yoğunlaştığı bir dönemde Bodrum'a eşi ve çocuklarıyla gelen Suriye lideri Esad, Başbakan Erdoğan'la iki ülke ilişkileri başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası tüm konularda değerlendirme yapma fırsatı buldu.

Başbakan Erdoğan, Bodrum havaalanında karşıladığı Esad'la Bodrum Rixos Otel'de öğle yemeğinde biraraya geldi. Beşar Esad'ın eşi Esma Esad'la, Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da katıldığı yemekte, Esad ve Erdoğan'ın tercümanlığını Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan yaptı. Yemeğin ardından gerçekleştirilen heyetlerarası görüşmelere Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu da katıldı.

Kritik dosyalar


Esad-Erdoğan buluşması, İsrail ile Suriye arasında Türkiye'nin arabuluculuğunda bugüne kadar 4 tur halinde gerçekleştirilen dolaylı barış görüşmelerinin geleceği, nükleer faaliyetler konusunda İran'ın Batı'yla yürüttüğü müzakereler ve Ortadoğu'nun istikrarı için yürütülen diğer diplomatik çabalar açısından kritik önem taşıyordu. Öyle ki, İsrail ve Suriye, İstanbul'da yürüttükleri dolaylı barış görüşmelerinde 4. turu geride bırakırken, 5 ve 6. turlar için de buluşma tarihlerini belirledi. Görüşmelerin 'yapıcı ve olumlu' yönde ilerlediğine dair taraflarca yapılan 'eş zamanlı' açıklamalar sürüyor. Bu noktada, tarafların doğrudan görüşmelere geçip geçmeyeceği de merak konusu. Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan, sürecin tarafların 'ciddi siyasi iradesi' ile ilerleyeceğine ilişkin görüşünü her defasında yinelerken, Türkiye'nin doğrudan görüşmeler konusunda umutsuz olmadığına yaptığı vurgu ile dikkat çekiyor. Esad- Erdoğan görüşmesine ilişkin gelen haberler de, iki liderin görüşmelerin 'sağlıklı diyalog' çerçevesinde ilerlemesi için 'ortak irade' beyanında bulundukları yönünde.

Bodrum ziyaretinden önce Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'la buluşan Suriye lideri Beşar Esad, nükleer program konusunda İran ile Batı arasında yürüyen müzakere sürecini de yakından izliyor. Esad, Erdoğan'la görüşmesinde İran ile Batı arasındaki müzakerelerde, neredeyse İsrail ve Suriye arasındaki diyaloğu kolaylaştırmak için oynadığı role benzer bir rol oynayan Türkiye'ye 'takdirleri'ni iletti. Tahran'da, Ahmedinejad'a nükleer program konusunda destek veren Esad'a, Başbakan Erdoğan'ın mesajının ise "Bölgemizde kitle imha silahı istemiyoruz. Nükleer program, sadece enerji üretimine katkıyla sınırlı olmalı" şeklinde olduğu belirtildi. İki liderin, Ortadoğu'da barışın sağlanması için ülkelerarası diyaloğu geliştirme yönünde de karar aldıkları, bu karar doğrultusunda da önümüzdeki dönemde daha sık biraraya gelecekleri kaydedildi.

XS
SM
MD
LG