Erişilebilirlik

Lübnan'da Bombalı Saldırı: 18 Ölü


Lübnan’ın Trablusşam kentinde meydana gelen bombalı saldırıda dokuzu asker en az 18 kişi öldü.

İçinde askerlerin bulunduğu bir otobüsün yanında patlayan bomba 45 kişinin de yaralanmasına yolaçtı.

Saldırı, Lübnan Cumhurbaşkanın Suriye ziyareti öncesi meydana geldi. Lübnan’da yeni kurulan ulusal uzlaşma hükümeti parlamentodan daha dün güven oyu almıştı.

Trablusşam, Beyrut'tan sonra Lübnan'ın en büyük kenti. Kentin her yerinden duyulan patlama, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman Şam’a hareket etmeden birkaç saat önce meydana geldi.

İçinde askerlerin bulunduğu bir otobüsü hedef alan saldırıda onlarca kişi de yaralandı. Cankurtaranlar, polis ve itfaiye araçları sabah trafiğinin yoğun olduğu bir saatte olay mahalline yetişmeye çalışırken, çevredeki insanlar araçlarında mahsur kalanlara yardıma başlamıştı bile.
Lübnan haber ajansı ölenlerden dokuzunun kışlalarına gitmekte olan askerler olduğunu bildirdi.

Trablusşam, sık sık Suriye yanlısı ve karşıtı grupların çatışmalarına sahne oluyordu. Hükümet çatışmaları önlemek amacıyla Mayıs ayında kente askeri birlikler sevk etti. Batı yanlısı eski milletvekili Butros Harb, zamanlamasından ötürü bombalı saldırının siyasi bir mesaj olduğu görüşünde.

Harb’a göre, bombalı saldırının hükümet güvenoyu aldıktan sonra ve Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman Suriye’ye giderken meydana gelmesi siyasi amaçlı olduğunu gösteriyor.
Trablusşam milletvekili Musbah Ahdab patlamada Suriye’nin parmağı olduğu yolundaki iddiaları reddetti; Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’in bir haftalık ziyareti öncesi Şam hükümetinin Trablusşam’ı karıştırmak istemesinin bir anlam olmadığını savundu.
Suriye karşıtı Lübnanlılar, ülkelerinde meydana gelen siyasi suikast ve bombalı saldırıların arkasında Şam hükümetinin bulunduğuna inanıyor. 2005 yılında Başbakan Refik el Hariri’ye yapılan suikasttan de Suriye sorumlu tutuluyor.

Trablusşam’da, Suriye karşıtı Sünni militanlarla, Suriye ve Hizbullah’a yakınlığıyla tanınan Alevi milisler arasında çıkan çatışmalarda 20'den fazla kişi ölmüştü. Saldırının sorumluluğunu hiç bir grup üstlenmediği için askerlerin neden hedef alındığı bilinmiyor.

Bazı uzmanlara göre, saldırın arkasında, geçen yaz Nahr el Barid’de, haftalarca Lübnan ordusuyla savaşan Sünni Fatah el İslam örgütü var.

Carnegie Ortadoğu Barış Araştırmaları merkezinden Paul Salim, Fatah el İslam militanlarının kamptaki yenilgiyi unutmadıklarını belirtiyor ve son saldırının Trablusşam’daki önce çatışmalarla ilişkisi olmadığını savunuyor. Paul Salim’e göre askerlere yönelik saldırının Mişel Süleyman’ın Suriye ziyareti öncesi meydana gelmesinin tek bir nedeni var. Militanlar hem Suriye hem de Lübnan hükümetlerine “biz hala varız!” demek istiyor.

Son aylarda askeri karakollara yapılan çeşitli saldırıların sorumluluğunu örgüt üstlenmişti. Fatah el İslam’ın lideri Chaker el Abbesi hala yakalanamadı. Yakalanan örgüt üyeleri ise açlık grevinde. Zanlılar hükümeti devirmeye çalışmakla suçlanıyor.

XS
SM
MD
LG