Erişilebilirlik

NATO, Rusya'yla İlişkileri Sınırlıyor


NATO, Rusya ile ilişkileri sınırlama kararı aldı.

NATO dışişleri bakanları, Brüksel’de yaptıkları açıklamada, Rusya ile düzenli temasların, Gürcistan’dan çekilmeden mümkün olamayacağını bildirdi.

İttifak Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, bakanların Brüksel’deki toplantıda NATO’nun çekilme olmadan Rusya ile ilişkilerin eskisi gibi olamayacağı görüşünde birleştiklerini açıkladı.

Scheffer, bakanların Tiflis ile ilişkileri derinleştirme amacıyla yeni bir NATO-Gürcistan komisyonu kurma kararı aldıklarını söyledi. Genel Sekreter, bakanların Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdikleri desteği tekrarladıklarını ve ülkenin ihtiyaçları belirlemek için bir heyet göndereceklerini de belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Avrupa’yı bölen yeni sınırlar çizilemeyeceğini ve Ukrayna ile Gürcistan’ın NATO üyeliği şansının devam ettiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise Rus birliklerinin üç-dört gün içinde çekilebileceğini ancak bunun Gürcü kuvvetlerinin üslerine dönme hızına bağlı olduğunu söyledi.

Rusya’nın Gürcistan’a askeri müdahalede bulunmasının ardından ABD’nin talebi üzerine olağanüstü nitelikte bir toplantıda bir araya gelen NATO dışişleri bakanları Moskova’yı uyardı. NATO üyeleri arasındaki görüş ayrılıkları çıkan uyarının tonunu düşürse de Rusya’ya üzerine düşenleri yerine getirmemesi halinde işlerin eskisi gibi yürümesinin söz konusu olmayacağı mesajı verildi. Rusya’yla diyalog kapılarını kapatmayan ancak ilişkilerin geleceğini Moskova’nın atacağı adımlara endeksleyen NATO, ateşkes anlaşmasına uyulmasını istedi.

Toplantıda ABD oldukça sert bir yaklaşım sergiledi ve Rusya’nın mümkün olan en sert şekilde uyarılmasını sağlamaya çalıştı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice toplantıda İttifak’la Moskova arasındaki en yüksek karar organı olan NATO-Rusya Konseyi’nin dondurulmasını talep etse de bu konuda konsensüs sağlanamadı. Özellikle ABD tarafından gündeme getirilen ve askeri gerilimi tırmandırabilecek öneriler diğer üyelerin güçlü muhalefeti nedeniyle kabul görmese de Washington istediğinin önemli bir kısmını elde etti.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, “Rusya’yla ilişkilerin geleceği Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in verdiği sözlerin arkasında durmasına bağlı. Ortada işgal durumu varken NATO-Rusya Konseyi’nin toplanması söz konusu değil” dedi. Rice da Rusya’nın izlediği politikayı eleştirerek Avrupa’da yeni sınırlar yaratılmasına NATO’nun izin vermeyeceğini söyledi.

Toplantının ardından yayımlanan yazılı açıklamada Gürcistan’daki askeri faaliyetlere bir an önce son verilmesi ve birliklerin çatışmalardan önceki pozisyonlarına dönmesi istendi. Açıklamada Rusya’nın müdahalesinin orantısız olduğu vurgulanırken Gürcistan’ın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne verilen önemin altı çizildi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, toplantıda Türkiye’nin ortaya attığı “Kafkas İttifakı” konusunda da bilgi verdi. Ancak bu proje müttefiklere “Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu” olarak sunuldu. Toplantı sonrasında açıklama yapan Babacan, Boğazlar’dan geçmesi sorun olan Amerikan gemileriyle ilgili olarak da Gürcistan’a yönelik insani yardım taleplerinin şu ana kadar geri çevrilmediğinin altını çizdikten sonra “söz konusu Boğazlar olduğunda 1936’dan beri geçerli olan ve titizlikle uygulanan Montreux Antlaşması’nın uygulandığını” söyledi.

Toplantıdan çıkan sonuç Rusya’yı ise pek memnun etmedi. Rusya’nın NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dimitry Rogozin, “Eğer NATO canilerle işbirliği yapmak istiyorsa, bunu engelleyemeyiz, ama canilerle çalışan bir kurumla işbirliği de yapmayız” yorumunda bulundu. Rogozin, NATO’nun aldığı kararlar için “Dağ fare doğurdu” ifadesini kullandı.

XS
SM
MD
LG