Erişilebilirlik

Rusya: 'NATO'yla İlişkimizi Keseriz'


Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Moskova’nın NATO ile tüm ilişkilerini kesmeye hazır olduğu uyarısında bulundu.

Medvedev, Soçi’de yaptığı açıklamada NATO ile ilişkileri kesmenin iki taraf için de güç olacağını ancak Rusya’nın ayakta kalacağını belirtti.

Rusya devlet başkanı, ilişkilerin kesilmesine yolaçacak tarafın Batı olacağını da öne sürdü.

Öte yandan Avrupa Birliği Dönem Başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Gürcistan krizini görüşmek ve Rusya’yla ilişkileri değerlendirmek üzere, Avrupa Birliği’ni, 1 Eylül’de olağanüstü toplantıya çağırdı.

Cumartesi günü Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile telefonla görüşen Nicolas Sarkozy’nin olağanüstü zirve kararını, Rusya’nın Gürcistan’dan bütünüyle çekilmemesi üzerine aldığı belirtiliyor.

Fransa Dışişleri bakanı Bernard Kouchner ise Rus askerlerinin çoğunun çekildiğini belirterek zirvede Moskova’ya yaptırım uygulama konusunun görüşülmeyeceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı ve Avrupa Birliği dönem başkanı Nicolas Sarkozy Avrupa liderlerini olağanüstü toplantıya çağırdı. Yazılı açıklama ile kararını duyuran Sarkozy’nin bu kararı almaktaki gerekçelerini ise Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner değerlendirdi. Kouchner, Avrupa Birliği olarak Rusya ile ilişkilerin geleceği konusunda ‘blok halde politik karar alınması’ gerektiğini, ancak Rusya’nın cezalandırılmasının söz konusu olmadığını’ söyledi.

Rusya ile Gürcistan arasında 7 Ağustos’tan bu yana devam eden kriz sürüyor. AB Dönem başkanı sıfatıyla krizde arabulucu rolü oynayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından taraflara kabul ettirilen ateşkes anlaşmasına Rusya’nın tam olarak uymaması ve askerlerini Gori bölgesinden çekmemekte direnmesi krizi tırmandırıyor. Rusya’nın anlaşma koşullarını yerine getirmemesi üzerine son olarak Rus Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’i telefonla arayan Sarkozy, sonuç alamayınca Avrupa Birliği liderlerini konuyu görüşmek üzere 1 Eylül’de olağanüstü toplantıya çağırdı. Yazılı açıklama kararını duy uran Sarkozy "Rusya ile ilişkilerin geleceğini belirlemek" amacıyla üye ülkelerden gelen talep üzerine toplantı talebinde bulunduklarını belirtmekle yetindi. Kararın detaylarını ise Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner açıkladı.

Kouchner, devlet radyosu France İnter’e Beyrut’tan yaptığı açıklamada Sarkozy’nin Avrupa liderlerini olağanüstü toplantıya çağırmasının gerekçelerini değerlendirdi. Kouchner Gürcistan’da olup bitenlerin politik olarak değerlendirilmesi gereğinden ve Rusya’nın geri çekilmesine karşı blok yanıt oluşturulması gereğinden yola çıkılarak Avrupa liderlerinin olağanüstü zirveye çağırıldığını söyledi.

Fransa’nın Avrupa Birliği Dönem Başkanı olarak taraflara sunduğu ve tarafların imzaladığı ateşkes anlaşmasının 5’inci maddesinin Rus birliklerinin bölgeden geri çekilmesini içerdiği, 6’ıncı maddesinin ise Güney Osetya ve Abazya bölgesinin statüsü için uluslararası bir tartışma başlatılmasının öngörüldüğünün altını çizen Kouchner, ateşkes anlaşması ile en kötü ihtimalden kaçınıldığını ancak hala çözüm bekleyen konuların olduğunu söyledi.

AB liderlerinin 1 Eylül’de gerçekleştirecekleri zirve toplantısında Rusya ile bundan böyle nasıl bir ilşki yürütüleceüinin de kararlaştırılacağını kaydeden Fransız diplomasisinin Şefi, Rusya’yı, askerlerini geri çekme yönünde verdiği taahhütlere bütünüyle uymamakla suçladı. Kouchner, "Rusya’nın cezalandırılmasından söz etmiyoruz, Rus ordusunun devriye gezdiği koridorun kontrol edilmesinden söz ediyoruz. Bu zirveden sonra, AGİT gözlemcilerinin yanısıra Avrupa Birliği gözlemcilerinin de bölgeye gönderilmesi söz konusu. Böylece ateşkesin ve tampon bölgelerin daha kolay kontrol edilmesi sağlanmış olacak," dedi.


XS
SM
MD
LG