Erişilebilirlik

Gıda Fiyatları Amerikalıları da Etkiledi


Gıda fiyatları, dünyanın her yerinde yükseliyor ancak en çok zorluk çekenler, sadece gelişmekte olan ülkelerde yaşayan aileler değil. Washington’da yaşayan aileler de, Amerika’daki ani fiyat artışları yüzünden zor günler geçiriyor.

Birçok Amerikalı aile için bugünlerde süpermarkete alışverişe gitmek, oldukça zor bir iş. Eskiden indirimli mallara bakmayan birçok kişi artık ucuzlukları izliyor. Herkes, Her hafta yiyecek alışverişine haftada 30-40 dolar daha fazla ayırması gerektiğini ve çok zorlandığını söylüyor. Bazı Amerikalılar, fiyat artışlarını karşılayabilmek için daha az araç kullanıyor, dışarıda yemekten kaçınıyor ve süpermarketlerde daha ucuz ürünlere yöneliyor.

Gıda fiyatları her yerde artıyor. Hükümetin Temmuz ayı verilerine göre bakkaliye fiyatları geçen yıla oranla yüzde 7 arttı. Tahıl fiyatları yüzde 12, süt ürünleri yüzde 8, sebze ve meyvelerse yüzde 10 oranında artış gösterdi. Yağ içeren gıdaların fiyatıysa yüzde 16 oranında yükseldi. Gıda bağışlarından yararlanmak için başvuranların çoğu, “çalışan yoksullar” olarak tanımlanan, asgari ücretle çalışan kişiler.

Washington’da yardıma muhtaç ailelere bağış yapan bir gıda bankası olan “Food for Others”ın başkanı Roxanne Rice “Geçen yıl bize başvuranların sayısında yüzde 17’lik artış oldu. Artışın bu yıl da devam etmesini bekliyoruz,” diyor. Rice, gıda ve yakıt fiyatlarıyla işsizliğin artması yüzünden gıda bankasına yapılan başvuruların da arttığını söylüyor.

İktisatçı İsaac Cohen, Amerika’da yiyecek fiyatlarının yükselmesini, küresel çapta gıdaya olan talebin artmasına bağlıyor:

"Talep artışının birkaç nedeni var. Çin ve Hindistan, inanılmaz bir hızla büyüyor. Bu nedenle uluslararası talep arttı. Amerika’daysa biyolojik yakıt etanol üretimine büyük önem veriliyor."

Uzmanlara göre, Çin ve Hindistan Amerikan tahılı almaya devam ettiği sürece yiyecek fiyatlarının artması kaçınılmaz ancak fiyatlar sonunda inişe geçecek.

XS
SM
MD
LG