Erişilebilirlik

Almanya'da İki Eyalette Yerel Seçimler Yapılacak


Almanya'da hafta sonunda iki eyalette yerel seçimler yapılacak. Bavyera eylatinde Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığı ile bilinen Hıristiyan Sosyal Birlik'de CSU'nun oy kaybına uğraması bekleniyor, Brandenburg eyaletinde ise aşırısağcı parti NPD'nin oylarında artış bekleniyor.

Almanya'da siyaset önümüzdeki Pazar yapılacak seçimlere kilitlendi. Bunlardan en çok merak edileni ülkenin ekonomik açıdan motoru sayılan Bavyera'daki yerel seçimler. Kırk yılı aşkın bir zamandır eyalet hükümetini oyların yüzde 50'sinden fazlasını alarak tek başına kurabilen Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU'nun ilk kez bu oranın altına düşebileceği tahmini yapılıyor. Son seçimlerde yüzde 60 oy alan CSU'nun oyları anket sonuçlarına göre, yüzde 47 ile 51 arasında gidip geliyor. Kamuoyu yoklamaları Sosyal Demokrat Parti SPD'nin yüzde 20 civarında oy alacağını gösteriyor.

400 bine yakın Türkün yaşadığı eyalette eski Başbakan ve Türkiye'nin AB üyeliğinin karşısında olan Avrupalı siyasetçilerin en etken isimlerinden Edmund Stoiber döneminin bitmesinden sonra yapılan bu ilk seçimler CSU'nun kaderini belirleyecek. CSU'lu politikacılar, partilerinin ezici çogunluğu kaybederek koalisyon hükümeti kurmak zorunda kalması durumunda, yenilmezlik tılsımlarının bozulacağını ve her geçen gün biraz daha fazla kan kaybederek güçlerini yitireceklerini düşünüyorlar. Bavyera Almanya'nın en katolik ve tutucu eyaleti olarak biliniyor. İşsizliğin yüzde 3'le Almanya genelinin üçte birinden az olduğu eyalet, otomotiv, kimya ve bilişim sektörlerinde dünya çapında işletmeleri barındırıyor. Siyasi yorumcular, CSU'yu titreten oy kaybı tehlikesini, partinin şu anki lider kadrosunun başarısızlığına bağlıyorlar. Bu arada CSU'nun zayıflama olasılığının, Başbakan Merkel'in Hıristiyan Demokrat Partisi'nin ve CSU'nun da dahil olduğu Birlik Partileri'nin Türkiye karşıtı politikalarını etkileyebileceği, bu konuda sert söylemlerin yerini daha ılımlılara bırakabileceği yorumu yapılıyor.

9 milyon seçmenin katılması beklenen seçimlerde toplam 5 Türk kökenli siyasetçi de eyalet parlamentosuna girebilmek için mücadele veriyor. Yeşiller'den Celal Turhan ile Liberal Parti FDP'den Murat Türker'in seçilme şansı bulunurken, öteki adayların seçilme şansı çok düşük görünüyor.

Öte yandan başkent Berlin'i çevreleyen Brandenburg eyaletinde gene Pazar günü yapılacak belediye seçimlerinde aşırısağcı NPD partisinin oylarını yüzde 10'a kadar yükseltebileceği düşünülüyor. Sosyaldemokratlarla Hıristiyan Demokrat Partisi'nin koalisyonda olduğu eyalet, yüzde 20 ile Almanya'nın en yüksek işsizlik oranına sahip. Çok sayıda kasaba ve yerleşim bölgesinde aşırısağcı çetelerin terör estirdiği ve 'yabancılardan kurtarılmış bölge' ilan ettikleri Brandenburg'da NPD son seçimlerde yüzde 2 oranında oy kazanmıştı. Gözlemciler ırkçı partinin son dönemde genç seçmenlere yönelik yoğun propaganda çalışmaları yaptığını, eyaletteki durumundan Almanya'da yaşıyan Türkleri sorumlu gösteren NPD'nin taktiğinin başarılı olabileceğini belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG