Erişilebilirlik

Fransa'da Türkiye Sezonu Düzenleniyor


Ermeni soykırımı ve Avrupa Birliği tartışmaları nedeniyle gergin bir dönemi geride bırakan Fransa ve Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılıyor. Fransa’da Temmuz 2009- Mart 2010 tarihleri arasında, 9 ay boyunca Türkiye sezonu düzenleniyor. İki ülkenin Dışişleri ve Kültür bakanlıkları ile sanat kurumları arasında oluşturulan heyetler çalışmalarına başladı.

2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile bir protokol imzalanıyor ve Fransa’da 9 ayı aşkın bir süre ile Türk sezonu yapılması konusunda anlaşılıyor. Chirac’ın ardından Türkiye’nin Avrupa’da yeri olmadığını savunan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy göreve geliyor. Ancak Sarkozy de başlatılan projeye karşı olmadığını, desteklediğini belirtiyor. Böylece Fransa’da Türkiye Sezonu çalışmaları hız kazanıyor. Her iki taraf da Fransa’nın Paris başta olmak üzere tüm kentlerinde 1 Temmuz 2009- 31 Mart 2010 tarihleri arasında yapılacak Türkiye Kültür sezonunun, ilişkileri yakınlaştıracağına inanıyor. İki taraftan Dışişleri Bakanlığı ve Kültür bakanlığı yetkilileri ile sanat kurumlarının içinde bulunduğu iki heyet Haziran ayından bu yana çalışmalarına resmi olarak başladı.

ürkiye heyetinin başında Dışişleri’nin deneyimli Büyükelçisi Necati Utkan, Fransız heyetinin başında da AXA Şirketler Grubu Başkanı Henrie de Castries bulunuyor. Ayrıca her iki ülkede oluşturulan komisyonların başında da Fransız Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Stanislas Pierret ile İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner görev alıyor. Sabancı müzesi müdürü Dr. Nazan Ölçer de, Sergiler direktörlüğünü üstlenmiş. Kültür sezonu hazırlıkları için Paris’te bir araya gelen heyetlerin eş başkanlarından büyükelçi Necati Utkan ile konuştuk. Utkan, 200’e yakın proje üzerinde şimdiden anlaştıklarını açıkladı:

İstanbul’da 2006 yılında Türkiye’de yapılan “Fransa Baharı” çalışmasından ilham alan Türkiye sezonu ile Fransa’nın her köşesine Türkiye’nin çağdaş ve klasik müzik, sahne sanatları, edebiyat, güncel sanat, sinema, tiyatro, dans, gastronomi, spor eğitim, tasarım ve moda gibi farklı disiplinlerdeki eserleri sunulacak. Türkiye’nin kültürel alanlardaki enerjisini ve yaratıcılığını Fransız toplumuna anlatma amacını taşıyan sezon, iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri de sürekli kılmayı da hedefliyor. Fransız kamuoyunu Türkiye’nin kültürel çeşitliliğiyle tanıştırmak ve ortak gerçekleştirecek projelerle iki ülke arasındaki sanatsal ve kültürel iletişimi arttırmak da varılmak istenen hedefler arasında yer alıyor.

Büyükelçi Utkan’ın verdiği bilgiye göre Paris’in en büyük sergi salonu Grand Palais’de yapılacak “Çağlar Boyu İstanbul” sergisinin yanısıra Louvre Müzesi’nde “Osmanlı Tekstil ve Kaftanları” ve “İzmir” konulu sergiler başta olmak üzere pekçok sergi Parislilerin ilgisine sunulacak. Müzik alanında kesinleşen projelerin başında uzun yıllar Fransa’da yaşayan soprano Çimen Seymen’in Türk ve Fransız müzisyenlerle beraber 17. yüzyıl Avrupa ve Osmanlı saray müziği arasındaki etkileşimden yola çıkarak hazırladığı projesi “Müsenna” adlı eseri yer alıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ı anlatan ve Alman besteci Johann Adolf Hasse tarafından 1753 yılında bestelenen Solimano Operası ise, dünya prömiyerini Türk sezonu kapsamında yapacak.

Özetle, Türkiye poitik ve sosyal yaşamını en çok etkileyen Avrupa ülkesi olan Fransa ile Türkiye arasında politikadan uzak, kültürün sihirli gücüyle, yeni ve güçlü bir köprü kurulacak.

Paris muhabirimiz Arzu Çakır'ın ayrıntılı haberini yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.



İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG