Erişilebilirlik

Kongre Seçimleri ve Türkiye


Bugünkü seçimlerde, Demokratlar'ın üye sayılarını arttırması bekleniyor. Cumhuriyetçiler’in 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde en az 20 sandalye kaybedeceği, hatta bu sayının 30’a kadar yükselebileceği tahmin ediliyor. Demokratların Senato’da da üye sayılarını arttırmaları mümkün.

Şu anda Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nde 235 sandalyeyle çoğunluğa sahip. Cumhuriyetçiler’in üye sayısı 199, ve bir sandalye de boş.

Kongre Seçimleri ve Türkiye

Seçimlerde, Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen üç Kongre üyesi bu yıl aday olmazken, Türkiye yanlısı iki milletvekilinin yeniden seçileceği garanti değil. Ermeni diasporasanın desteklediği isimlerden beş Kongre üyesi siyasetten çekilirken, biri Temsilciler Meclisi adayı olmadı; üçünü de Salı günü zorlu bir mücadele bekliyor.

Türk Dostluk Grubu

Temsilciler Meclisi’ndeki Türk Dostluk Grubu’nun 80 üyesi var. Türk Dostluk Grubu üyesi milletvekillerinin büyük çoğunluğunun seçimleri kazanması beklenirken en az iki üyenin yeniden seçilip seçilmeyeceği kesin olarak bilinmiyor.

Türk Dostluk Grubu üyesi, Cumhuriyetçi Partili New York Milletvekili Randy Kuhl’un seçimi kazanması tehlikede. Amerika’daki ekonomik krizin iktidar partisini zor durumda bıraktığı bir dönemde Kuhl’un seçimi kaybetmesi mümkün. Kuhl’un rakibi, Deniz Kuvvetleri’nden emekli olan Yarbay Eric Massa 2006 seçimlerini kılpayı kaybetmişti.

Türk Dostluk Grubu üyesi Cumhuriyetçi Partili Connecticut Milletvekili Chris Shays’in de seçimi kaybetmesi mümkün. Son anketlere göre, Shays ve rakibi Demokrat Partili Jim Himes başabaş durumda. İkisi de seçmenlerin yüzde 44’ünden destek buluyor. Shays, aynı zamanda Ermeni Dostluk Grubu’nun da üyesi. Son zamanlarda Türkiye yanlısı açıklamalar yapan Shays, 2007 yılında Ermeni soykırımı iddialarını savunan 106 sayılı tasarıya da destek vermişti.

Öte yandan Türk Dostluk Grubu üyesi iki milletvekili emekli oluyor. Demokrat Partili Alabama Milletvekili Bud Cramer ve Cumhuriyetçi Partili Minnesota Milletvekili Jim Ramstad Temsilciler Meclisi’ne aday olmadı.

Bu arada, Türk Dostluk Grubu üyesi Cumhuriyetçi Partili New Mexico Milletvekili Heather Wilson, Senato seçimlerine girmek için Temsilciler Meclisi’ne aday olmamıştı. Ancak Wilson, Senato yarışında partisinin önseçimini kazanmayı başaramadı.

Ermeni Dostluk Grubu

Amerikan Ermeni Asamblesi’ne göre Temsilciler Meclisi’ndeki Ermeni Dostluk Grubu’nun 157 üyesi var. Bu üyelerden altısı bu yıl Temsilciler Meclisi’ne aday olmazken, üçünün yeniden seçileceği garanti değil.

Cumhuriyetçi Partili Colorado Milletvekili Marilyn Musgrave veCumhuriyetçi Partili Illinois Milletvekili Mark Kirk’in bu yılki seçimlerde zorlu rakipleri var. Ermeni Dostluk Grubu üyesi Cumhuriyetçi Partili Minnesota Milletvekili Michelle Bachmann’ın bazı açıklamaları büyük tepki topladı, dolayısıyla yeniden seçilmesi zor görünüyor. Amerika’da siyasi kutuplaşmanın derinleştiği bir dönemde Bachmann, bir televizyon programında bazı Kongre üyelerinin “Amerikan aleyhtarı” olduğunu söylemişti.

Bu arada, Ermeni Dostluk Grubu üyesi Demokrat Partili Colorado Milletvekili Mark Udall bu yıl Senato’ya aday oldu. Temsilciler Meclisi adayı olmayan Udall’ın Senato yarışını kazanması bekleniyor.

Öte yandan, Amerika’daki Ermeni kuruluşları tarafından desteklenen Cumhuriyetçi Partili Arizona Milletvekili Rick Renzi, Cumhuriyetçi Partili Illinois Milletvekili Gerald Weller, Cumhuriyetçi Partili New Jersey Milletvekili James Saxton, Cumhuriyetçi Partili New Jersey Milletvekili Mike Ferguson ve Demokrat Partili Oregon Milletvekili Darlene Hooley siyasetten çekiliyor.

XS
SM
MD
LG