Erişilebilirlik

Joseph Biden Kimdir?


Siyasi uzmanlara göre Obama’nın Joseph Biden’ı seçmesinde stratejik gerekçeler rol oynadı.

Başkan yardımcıları üzerine araştırmalarıyla tanınan George Mason Üniversitesi profesörlerinden Robert Dudley, Joe Biden’ın Cumhuriyetçi Başkan adayı John McCain’ın en önemli kozunu dengeleyebileceğini savunuyor.

"Joseph Biden’ın geniş dış politika deneyimi var.Bu deneyim, John McCain’inkiyle karşılaştırılabilecek kadar zengin."

Joe Biden Senato’da Dış İlişkiler Komisyonu’nun başkanı ve on yıldır bu komisyonda görevli. Biden aynı zamanda birkaç yıl önce Gürcistan’a giderek bu ülkenin Rusya’yla yaşadığı sorunları yakından gördü.

Uzmanlar Obama’nın Joe Biden’ıyardımcısı olarak seçmesindekibir başka önemli unsurun, ekonomisi ağır sanayiye dayanan Pennsylvania ve Ohio eyaletlerindeki seçmenler olduğunu hatırlatıyor. Obama önseçimlerde bu eyaletleri Demokrat rakibi Hillary Clinton’a kaptırmıştı.

Joseph Biden 36 yıldır Kongre’de Delaware eyaletini temsil ediyor. Senato Dış İlişkiler komisyonundaki deneyiminin yanısıra, Amerikan Anayasa Mahkemesi üyelerini onaylayan Senato Adalet Komisyonu’nun da başkanlığını yaptı.

Biden 65 yıl önce Pennsylvania eyaletinin Scranton kasabasında bir işçi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1972’de Senato’ya seçildiğinde 29 yaşındaydı. Ancak Senato’ya seçildikten kısa bir süre sonra, bir trafik kazası hayatını altüst etti.

“Kazada eşimi ve kızımı kaybettim. İki oğlum ağır yaralandı. Bunun üzerine kızkardeşim ve kayınbiraderim, evime taşındı, çocuklarımı yetiştirmeme yardım etti.”

Joe Biden, 20 yıl önce ikinci evliliğini bir üniversitede profesör olan Jill’le yaptı.

Senatör Biden ilk kez 1988 yılında başkan adaylığı yarışına girdi.Ancak konuşmasını bir İngiliz milletvekilinin konuşmasından kopyaladığı anlaşılınca kampanyadan çekildi ve Senato’daki işlerine ağırlık verdi. Biden ilk kez geçen yıl Demokrat Parti’den yine başkanlık yarışına girdi.

Joe Biden dış politika konusundaki sert görüşlerini son bir yıldır tartışmalarda çoğu kez dile getirdi. Geçen Ekim ayında da Biden, Başkan Bush’un “Terörle Mücadele” politikasını eleştirdi ve bu politikanın hem Irak, hem de İslam dünyasında kötü etkileri olacağını savundu.

“Pakistan ve Afganistan’daki ılımlı Müslümanları toprağın dibine gömdük. Bu da hem Pakistan, hem de Afganistan’daki liderleri tehlikeye atacak.”

Ancak Biden Iowa’daki ilk Demokrat önseçimlerinde büyük yenilgiye uğradı. Barack Obama Demokrat seçmenlerden yüzde 38 oy alırken, yüzde 1 oyda kalan Biden, yarışa veda etmek zorunda kaldı.

4 Kasım’daki seçimlere kadar Barack Obama ve Joseph Biden’ın kaderleri birbirine bağlı. Eğer seçimi kazanırlarsa bu kader birliği, önümüzdeki dört yıl boyunca devam edecek.

XS
SM
MD
LG