Erişilebilirlik

Barack Obama Kimdir?


Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama, son kamuoyu yoklamalarında rakibini açık farkla geride bırakmış görünüyor. Obama, bu avantajına rağmen kampanyasına tüm hızıyla devam ediyor ve değişim temalı kampanyasında ekonomik krize karşı alacağı önlemleri öne çıkarıyor. Obama, seçim yarışına girerken, başkanlığa adaylığını koyan ilk siyah olarak tarihe geçmişti. Obama, 4 Kasım’da seçimi kazanırsa Amerika’nın ilk siyahı başkanı olarak da tarihe geçecek.

Barack Obama, 47 yıl önce Hawaii’de doğdu. Babası Kenyalı bir siyah, annesi ise Kansaslı bir beyazdı.

Obama çocukluk yıllarının bir kısmını Endonezya’da geçirdi, eğitimini Harvard Hukuk Fakültesi’nde tamamladı.

Obama siyasi yaşamına Chicago’da yoksullara yardım eden yerel toplum örgütlerinde başladı.

2004 yılında Senato’ya seçilen Barack Obama aynı yıl Demokrat Parti kurultayında yaptığı konuşmayla, Amerikan kamuoyunun ilgisini topladı.

Obama Amerikan rüyasını canlı tuttuğu için takdir görüyor. Ocak ayında Iowa’daki önseçimleri kazandıktan sonra yaptığı konuşma da bunun tipik bir örneği:

"Bugünün hiç gelmeyeceğini söylediler. Gözümüzün çok yukarıda olduğunu idda ettiler. Bu ülkenin bölündüğünü, hiç bir zaman ortak bir hedef doğrultusunda birleşmeyeceğini idda ettiler. Ama bu akşam, tarihi yeniden yazdık ve imkansızı başardık. "

Obama, önseçimlerde Demokratların güçlü adayı Hillary Clinton’ı geride bırakarak, büyük bir partinin başkan adaylığını kazanan ilk siyah oldu.

George Washington Üniversitesi profesörlerinden Dennis Johnson, Obama’nın çok başarılı bir seçim kampanyası yürüttüğünü söylüyor.

"Özellikle yeni seçmen kayıtlarında, kayıtlı seçmenlerin sürece aktif katılımını sağlamada, büyük kitlelerle internet yoluyla iletişim kurmada büyük başarı sağladılar. Bütün bunlar çok önemli unsurlardı ve bugüne kadar gördüklerimin en iyisiydi.

Obama, topladığı rekor miktardaki bağışlar sayesinde ülke çapında büyük reklam kampanyaları yapma şansı elde etti.

"Orta sınıf Amerikalıların yüzde 95’inin vergilerini azaltacağım."

Siyasi gözlemeciler, Obama’nın, kampanya sırasında büyük deneyim kazandığını söylüyor.

"Şimdi artık tüm dünyayı birbirine bağlayan güçlü köprüler oluşturma zamanıdır."

Obama, Avrupa, Irak ve Afganistan ziyaretleriyle dış politika ve askeri alanlarda imajını güçlendirmeye çalıştı.

Son mali kriz, Obama’nın halk arasında topladığı desteği daha da arttırmasını sağladı.

Birçok uzman, rakiplerinin eleştirilerine hedef olsa da 2008 seçimlerine damgasını vuran adayın Senatör Obama olduğunun tartışılamayacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG