Erişilebilirlik

Amerika'nın İlk Siyah Başkanı


Senatör Barack Obama Amerika’nın ilk siyah başkanı oluyor. Illinois senatörü, iki büyük partiden birinin başkanlığa aday olarak seçtiği ilk siyah Amerikalı.

Bu tarihi adaylık, Amerika’da Medeni Haklar Hareketi’nin başlamasından 50 yıl sonra gerçekleşti. Bu hareket, güneyde, siyahların ikinci sınıf muamelesi görmesine yol açan bir dizi, ırk ayırımına dayalı yasanın ortadan kalkmasını sağladı.

Ülkenin güneyinde siyahlar, 1965 yılında medeni haklar hareketinin baskısıyla Kongre, Oy Verme Hakları Yasası’nı kabul edinceye kadar oy kullanamıyordu.

O tarihten önce eyalet yasaları siyahları hedef alan sindirme ve şiddet hareketleri siyahların çoğunun seçim sandıklarından uzak kalmasına yol açtı.

Oysa, Anayasa’nın 15’inci ek maddesi, siyahlara oy hakkını 1870 yılında kabul etmişti. 1965’de çıkarılan Oy Verme Hakları Yasası, bu konudaki ayırımcılığa son verdi.

Babası siyah olan Barack Obama daha önce de bazı ilklere imza attı.

Obama Amerika’nın en ünlü hukuk yayınlarından Harvard Law Review dergisinin editörlüğüne layık görülen ilk siyah oldu. Amerikan Senatosu’na seçilen beşinci siyah olan Obama, şu andaki Senato’nun da tek siyah üyesi.

Obama, zafer konuşmasında tarihi olarak nitelediği seçim sonuçlarının Amerika’nın 'herşeyin mümkün olduğu bir ülke olduğunu kanıtladığını' söyledi. Obama Amerikan seçmeninin dünyaya birlik mesajı gönderdiğini ve kendisinin ilk siyah başkan olarak seçilmesinin Amerika’da demokrasinin gücünü ve Amerika’yı kuran liderlerin rüyasının unutulmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG