Erişilebilirlik

Güvenlik Anlaşması Irak Parlamentosu'nda


Irak Parlamentosu, Amerikan askerlerinin 2011 yılı sonuna kadar ülkeden ayrılmasını öngören anlaşmayı görüşüyor.

Yaklaşık bir yıl süren pazarlıktan sonra hazırlanan anlaşma, geçen hafta Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmişti.

Şii ve Kürt partileri, anlaşmayı 275 üyeli meclisten geçirecek çoğunluğa sahip ancak hükümet, belgeye daha fazla meşruiyet kazandırmak için Sünnilerin de desteğini istiyor.

Sünni milletvekillerinin ise, başta ordu ve polis teşkilatında daha güçlü bir şekilde temsil edilmek olmak üzere, çeşitli talepleri var.

Irak’la Amerika arasındaki güvenlik anlaşmasına radikal Şii lider Muktada el Sadr’ın Parlamento'daki taraftarları da karşı çıkıyor.

Anlaşmanın Onaylanması Bekleniyor

275 sandalyeli Federal Meclis'te 30 milletvekili bulunan Sadr Grubu ve 19 üyesi bulunan Fazilet Partisi anlaşmaya "hayır" diyecek siyasi gruplar olarak öne çıkıyor.

Yedi partili Şii koalisyonunda Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu Dava Partisi'nin ise anlaşmaya firesiz "evet" diyecek kilit parti olarak bakılıyor.

Kürt İttifakı'nın da anlaşmayı onaylaması bekleniyor. Kürtler, güvenlik anlaşmasına "Evet" oyu vermek için Kerkük referandumunu öngören Irak Anayasası'ndaki 140. maddenin uygulanmasının garanti altına alınması, aynı maddenin kapsadığı ihtilaflı bölgelere Irak ordusunun sevk edilmemesi ve merkezi hükümetin ülkenin siyasi sürecini ilgilendiren konularda tek taraflı davranmamasını şart koşuyor.

Mecliste üç büyük Sünni partinin oluşturduğu Sünni Blok ile laik kanattan Irak Listesi'nin söz konusu güvenlik anlaşmasına "şartlı evet" demesi bekleniyor.

Irak'ta Sünniler, Amerika ile imzalanan güvenlik anlaşmasını desteklemek için referanduma sunulmasını şart koştu.

Parlamento'daki en büyük Sünni grubu oluşturan Uyum Cephesi, kendilerine siyasi kararlarda daha çok söz hakkı sağlayacak reformlar yapılmasını da istedi.

Muhalif partilere rağmen güvenlik anlaşmasının bugün Parlamento'nun onayından geçmesi yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Anlaşma onaylandığı takdirde Devlet Başkanı Celal Talabani ile Sünni yardımcısı Tarık el-Haşimi ve Şii yardımcısı Adil Abdulmehdi'den oluşan "Başkanlık Konseyi"nce de imzalanması bekleniyor. Başkanlık Konseyi söz konusu güvenlik anlaşmasına imza attığı takdirde anlaşma aynı tarihten itibaren yürürlüğe girmiş olacak.

Yaver: "ABD Irak'tan cekilse bile Kuzey Irak'ta usleri olacak"

Washington ile Bagdat arasında imzalan Guvenlik anlaşması Irak Parlamentosu'nda tartışmaya sunulduğu saatlerde, Bölgesel Kurt Yonetimi Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cebbar Yaver, "ABD askerleri Irak'tan cekilse bile ABD'nin Kuzey Irak'ta usleri olacak" diye konuştu.

Yaver, Irak'ın kuzeyinde yayın yapan Rojname gazetesine yaptığı açıklamada, Irak ordusunun silahlanmasından da korkmadıklarını belirterek,"ABD ordusu Irak'tan bir cekilme takvimi belirledikten sonra silahlarının bir kısmını Irak'taki guvenlik birimlerine dağıtacaktır. Kürtler de payına düşeni alacaktır," şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG