Erişilebilirlik

IMF'den Hükümetlere Çağrı


Uluslararası Para Fonu başkanı, küresel ekonominin canlandırılması yönünde önlemler alınmadığı takdirde birçok ülkede toplumsal ayaklanmalar çıkabileceği uyarısında bulundu.

Dominique Strauss-Kahn, hükümetler ve merkez bankalarını küresel ekonomiyi canlandırmak için daha güçlü önlemler almaya çağırdı.

Strauss-Kahn, İspanya’da yaptığı konuşmada, küresel durgunluğun Çin ekonomisine de zarar vereceğini belirtti. IMF Başkanı Çin için yaptıkları büyüme tahminini yüzde 8’den yüzde 5’e düşürebileceklerini de açıkladı.

Para Fonu Başkanı ayrıca Avrupa Birliği ülkelerinin aldığı ekonomik canlanma paketini de yetersiz buldu. Strauss-Kahn, Avrupa Birliği paketinin, Birlik’in gayrısafi milli hasılasının yalnızca yüzde 1 buçuğunu oluşturduğunu belirtti.

IMF, küresel boyutta hazırlanacak kurtarma paketinin, tüm dünya ülkelerinin gayrı safi milli hasılalarının yüzde 2’sine eşdeğer olması gerektiği önerisinde bulunuyor.

Öte yandan Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Pekin’de yaptığı açıklamada Çin’in dünya ekonomisine en iyi kendi ekonomisini güçlendirerek yardım edeceğini savundu.

Zoellick, bunun uluslararası ticaretin azalması sırasında güç olduğunu kabul etti ancak Çin’in iç tüketimi arttırmayı amaçlayan 600 milyar dolarlık canlandırma paketinin, ülkenin ihracata olan bağlılığını azaltacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG