Erişilebilirlik

İsrail'in Saldırıları Artıyor


İsrail savaş uçakları, hücum botları ve topçu birlikleri Gazze'yi vurmaya devam etti. Operasyonlar ikinci haftasına girdi. Görgü tanıkları İsrail'in Gazze'ye ilk kez topçu birlikleriyle saldırdığını, saldırıların şiddetinin arttığını bildirdi.

İsrail'in hava saldırılarında Hamas'ın komutanlarından biri daha öldürüldü. Ebu-Zekeriye el-Cemal'le birlikte operasyonlarda şu ana kadar üç Hamas lideri öldürülmüş oldu.

Son hava saldırılarında Gazze'deki Amerikan Okulu'yla bir cami vuruldu. Gazze'nin kuzeyindeki Camiye düzenlenen saldırıda en az 10 kişi hayatını kaybetti.

İsrail radyosu bir Hamas sözcüsüne dayandırdığı haberinde Gazze'ye girmeye çalışan bazı İsrail askerlerinin havan saldırılarıyla püskürtüldüğünü bildirdi.

Gazze sınırına binlerce askerin ve tankın konuşlandırılması nedeniyle İsrail'in kara harekatı başlatabileceği düşünülüyor.

Öte yandan Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal, İsrail'i uyardı ve misilleme tehdidinde bulundu. Hamas militanları bugün İsrail topraklarına yaklaşık 20 roket attı. Ashdod kentinde bir binaya isabet eden roket saldırısında iki İsrailli yaralandı.

Washington ateşkes çağrısında bulundu, ancak kara harekatı düzenleme kararının İsrail'e ait olduğunu açıkladı.

Haftalık radyo konuşmasını yapan Başkan Bush, Gazze'deki şiddet olaylarını Hamas'ın roket saldırılarının tetiklediğini söyledi. Bush ateşkes sağlanması için çalışmaların sürdüğünü, ancak tek taraflı bir ateşkesin faydalı olmayacağını kaydetti. Bush, Gazze'ye silah sevkinin önlenmesi için uluslararası gözlemcileri göreve çağırdı.

İkinci haftasına giren saldırılarda şu ana kadar 460 Filistinli öldürüldü. Birleşmiş Milletler, bunun dörtte birinin sivillerden oluştuğunu açıkladı. Hamas'ın roket saldırılarındaysa üç sivil ve bir İsrail askeri öldü.

Bugün İsrail'in Şaknin kasabasında binlerce İsrailli Arap Gazze operasyonunu protesto etti. Bugün ayrıca, Londra, Madrid, Paris dahil pek çok Avrupa kentiyle Kabil'de gösteriler yapıldı.


XS
SM
MD
LG