Erişilebilirlik

Avrupa Ülkelerinde Doğalgaz Sıkıntısı Aşılıyor


Rusya ile Ukrayna arasında günlerdir süren doğalgaz krizi sonunda aşılma noktasına geldi. Tarafların birbirlerini suçlama yarışına girdiği sürecin bir anlaşmayla sonuçlanmasına en çok sevinen ise Avrupa Birliği oldu. Bazı üye ülkelerinde günlük yaşam ve endüstriyel faaliyetlerin önemli derecede aksadığı Avrupa Birliği, taraflardan üye ülkelere doğalgaz pompalanmaya başlanacağı güvencesini aldı.

Kriz, Rus doğalgazının Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine akışının gözlemcilerin denetiminin altında yapılmasına ilişkin anlaşmanın yeniden imzalanmasıyla aşıldı. Bu yeni belge ışığında tüm beklentiler Rusya’nın sabah saatlerinden itibaren doğalgaz akışını normale döndürmesi yönünde yoğunlaşıyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunun çok uzadığını dile getiren Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, analaşma sağalanmadan az önce yaptığı açıklamada tepkisini, “Avrupalı vatandaşları soğukta bırakacak daha fazla gecikme ve bahaneyi kabul edemeyiz” sözleriyle dile getirdi.

Yeni anlaşma belgesinin imzalanmasından sonra konuşan Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Sachin, herhengi bir engelle karşılaşılmaması halinde doğalgazı pompalamaya başlayacaklarını söylerken Avrupa Birliği Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Andris Piebalgs, doğalgazın tüketicilere ulaşmasının pompalamanın başlamasının ardından 24 ile 40 saat alabileceğini ifade etti. Slovakya gibi bazı ülkeler ise bu sürenin Piebalgs’ın dile getirdiğinden daha uzun olabileceğini belirtiyorlar.

Gelinen aşamada krizin sadece doğalgazın Avrupa Birliği pazarlarına akışıyla ilgili kısmı çözülmüş durumda. Rusya ile Ukrayna arasındaki fiyatlandırma krizine ilişkin herhangi bir ilerleme sağlanabilmiş değil. Avrupa Birliği Komisyonu sözcülerinden Ferran Tarradellas, hikayenin sonuna gelinmediğini ve ticari anlaşmazlığın sürdüğünü vurguladı. Sözcü, akışı kontrol etmekle görevli gözlemcilerin gerektiği kadar bölgede kalacaklarının altını çizerek “Geri dönüş biletleri yok” dedi.

Avrupa Birliği enerji bakanları da krizin gölgesinde olağanüstü nitelikli bir toplantıda bir araya geldiler. Toplantıdan enerji altyapısının geliştirilmesine yönelik yatırımların artırılması ve Rusya’ya bağımlılığın azaltılmasına yönelik alternatifler üzerinde yoğunlaşılması kararı çıktı.

XS
SM
MD
LG