Erişilebilirlik

26 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post bankaların kamulaştırılmasına yönelik söylentilerin piyasalarda panik yarattığını belirtiyor ve şunları yazıyor:

"Kamulaştırmadan kaçınmanın mümkün olup olmadığı, durgunluğun ne kadar süreceğine ve bankaların dayanma gücüne bağlı. Yönetim, bu ekonomik koşullarda bile, bankaları destekleyeceğini açıkça belirterek, vergi mükellefleri açısından mümkün olan en az maliyetle, piyasalara güven vermek istiyor olabilir. Ancak bu taktiğin başarıya ulaşması, büyük ölçüde şansa bağlı."

USA Today mali sektörün çökmesi durumunda bütün çabaların boşa gideceğini vurguluyor ve bankaların kurtarılmasına destek veriyor:


"Amerikan ekonomisi açısından kredi musluklarının yeniden açılmasını sağlamak, en büyük önceliktir. Eğer bankaları kurtarmak için üçüncü bir yardım paketi gerekli olursa, buna karşı çıkmanın hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bush, devletin piyasalara müdahalesine karşı olan muhafazakar bir Cumhuriyetçiydi. Obama da devlet olanaklarının özel sektör çıkarına kullanılmaması gerektiğini savunan liberal bir Demokrat. Her ikisi de bankalara para saçmaya hevesli değildi. Ancak önlerinde başka seçenek yoktu."

Los Angeles Times,Obama’nın Kongre’deki konuşmasının, ekonomik krizle mücadeleye ilişkin kapsamlı bir bakış açısı sunduğunu yazıyor:

"Obama’nın konuşması teorik olarak tatmin edici, ancak ayrıntılarda yetersizdi. Maliye Bakanı Geithner, genel bir yaklaşım sundu, ancak yatırımcılar için önemli olan, planın ayrıntılarıydı. Yönetimin ekonominin farklı dengelerini gözetme yaklaşımını anlayabiliyoruz. Ancak yetkililer daha önce de birçok kez, inandırıcılıklarını yitirinceye kadar “sabırlı olun” mesajı vermişti. En azından bugün sunulacak bütçe tasarısında ayrıntılara yer verilmelidir."

New York Times Suudi Arabistan’daki reform çabalarına dikkat çekiyor. Gazete, Kral Abdullah ile muhafazakar kurumlar arasındaki mücadeleyi şu ifadelerle değerlendiriyor:

"Kral Abdullah değişim konusunda ne kadar istekli olduğunu gösterdi. Ancak halkının ihtiyaçlarına karşılık vermek ve diğer Arap ülkelerine hoşgörü örneği oluşturmak için daha kararlı adımlar atması gerekiyor. Bunun için de siyasi tartışmalara, vatandaşların yönetime katılmasına daha çok fırsat tanımalı ve modern siyasi kurumlar oluşturmalıdır. Reformların sürmesini garanti altına almanın tek yolu budur."

XS
SM
MD
LG