Erişilebilirlik

Gazze'ye Yardım Konferansı Yapılıyor


Gazze’ye yardım konferansı Mısır’ın Şarm El Şeyh kasabasında başladı. Uluslararası konferansa 75 ülkenin temsilcisi katılıyor. Amerika, 300 milyonu Gazze için olmak üzere, Filistinlilere 900 milyon dolarlık yardım vaat etti.

Konferansa Dışişleri Bakanı Ali Babacan da katılıyor.

Konferansta bir konuşma yapan Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Gazze’ye yapılan yardımla, “barış içinde yaşayan ve sorumlu davranan” bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını hedeflediklerini söyledi.

Clinton, bölgede kapsamlı bir barış anlaşmasına varılmasının şart olduğunu söyledi. Filistin Yönetimine verilecek olan 600 milyon doların ise, bütçe açıklarının kapatılması, kurumlarda reform ve ekonomik kalkınma için kullanılacağını belirtti. Amerika Dışişleri Bakanı para yardımının hiçbir şekilde Hamas’ın eline geçmeyeceğini belirtti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise, İsrail’le çatışmaların sürmesi durumunda para yardımlarının yetersiz kalacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon İsrail’in düzenlediği operasyonlardan sonra Gazze’nin yeniden imar edilmesinin zorluklarına dikkat çekti ve Gazze’ye abluka uygulanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Filistinli yetkililer Gazze’nin imarı için 2 milyar 800 milyon dolara ihtiyaç bulunduğunu belirtiyor.

Körfez İşbirliği Konseyi’ne üye altı ülke Gazze’ye 1 milyar 650 milyon dolar yardımda bulunacak.

Mısır’daki konferansa bölgeyi yöneten Hamas davet edilmedi.

XS
SM
MD
LG