Erişilebilirlik

Obama'dan İran'a Çağrı


Başkan Barack Obama, İran ile Amerika arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açma çağrısında bulundu ancak İranlı yetkililer çağrıyı soğuk karşıladı.

Obama, Nevruz Bayramı nedeniyle yayınladığı video mesajında iki ülke arasında ciddi görüş ayrılıkları olduğunu ancak bunların diplomasi yoluyla çözümünde kararlı olduğunu belirtti. Obama, görüşme sürecinin tehditler değil dürüstlük ve karşılıklı saygı ile ilerletebileceğini vurguladı. Başkan, İran’ın, dünya ülkeleri arasında hak ettiği yere, terör ya da silahlarla değil barışçı eylemlerle ulaşabileceğini de bildirdi.

İran, Başkan Obama’nın iyi ilişki çağrısını memnulukla karşıladı ancak Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’ın yardımcısı, sözcüklerin yeterli olmadığını Amerika’nın bunları somut adımlarla desteklemesi gerektiğini söyledi.

Başkan Obama, İran’a, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmayı önerdi. Ancak Amerika’nın Sesi Beyaz Saray muhabiri Paula Wolfson’ın haberine göre, Başkan, İran’ın tehditlerle iyiniyetli davranma arasında kesin bir tercih yapması gerektiğini tekrarladı.

Başkan Obama, Nevruz kutlama mesajında yeni bir başlangıçtan sözetti:

“Yeni bir başlangıç, çocuklarımızın geleceği, ailelerimizin güvenliği, toplumumuzun ilerlemesi ve ülkelerimiz arasında barış için bir fırsattır.”

Başkan video-mesajında sadece İran halkına değil, liderlerine de seslendi:

"Zaman içinde artan ciddi görüş ayarılıklarımız var. Yönetimim aramızdaki bütün konuların ele alınmasını öngören bir diplomasi izlemeye, Amerika, İran ve uluslararası toplumla daha yapıcı bağlar kurmaya kararlıdır. Diplomasi tehditlerle yürümez. Bunun yerine dürüst ve karşılıklı saygıya dayalı bir görüşme süreci istiyoruz."

Başkan Obama Nevruz mesajında Amerika’yla İran arasındaki anlaşmazlıkları çözmenin kolay olmadığını ancak imkansız görünmediğini belirtti.

Obama, temelde Amerikalılar’la İranlılar’ın ortak umut ve hayallare sahip olduğuna inandığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG