Avrupa ülkeleri yayın kuruluşları birbiri ardına Türkçe servislerini kapatırken, 8 dilde yayın yapan Euronews, Türkçe yayın yapma kararı aldı. Türkçe yayın fikrinin sahibi Euronews Başkanı Philippe Cayla, 2010 yılına kadar TRT ile hazırlıklarını tamamlayarak yayına geçeceklerini belirtti. Avrupa Parlamentosu ve Komisyonu’nun Türkçe kanal kararı için kendisini kutladığını söyleyen Cayla, bu kararın her iki taraf için de çok önemli getirileri olacağını savundu. Paris muhabirimiz Arzu Çakır Euronews yönetim kurulu başkanı Philippe Cayla ile Paris’teki bürosunda görüştü.
Körfez Savaşı’nın ardından 1993 yılında CNN’nin tekeline karşı kurulan kanal, çok dilli yayın hedefini seçerek kısa sürede en çok izlenen haber kanalları arasına girmeyi başardı. 2003’ten bu yana kanalın yönetim kurulu başkanı Philippe Cayla, Almanca, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce ve Rusça yayın yapan Euronews’u Avrupa sınırlarının ötesine taşımaya karar verdi. Önce 250 milyonluk Arap dünyası ile anlaşmayı başardı. Ardından Türkiye’nin kapısını çaldı. Cayla, Türkiye açılımının, Euronews’u dünya markasına dönüştürme hedefinin önemli bir parçası olduğunu söyledi:
“Euronews yetişkinler için bir kanal. Yani kimseye ne düşünmesi gerektiğini söylemiyoruz, sadece olanı aktarıyoruz. Egomuz yok, bu nedenle de Avrupa’da en çok izlenen haber kanalı olduk, CNN ve BBC’yi geride bıraktık. Üstelik çok dilli bir kanal olduğumuz için herkese kendi diliyle ulaşma şansımız var, rakiplerimiz gibi tek dilde yayın yapmıyoruz. Avrupa değerlerinin sembolüyüz. 19’uncu yüzyıl ‘made in England’, 20’inci yüzyıl ‘made in Germany’ yılıydı. 21. yüzyıl ise ‘made in Europe’ dönemi olacak. Eıronews da bu kalite üretimi içinde yerini alacaktır. Bu bağlamda bütün dünyaya ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye, bu yolda attığımız son adım.”
Euronews Türkçe servisi fikri Cayla’dan çıkmış. Tam 5 yıldır her genel müdür değişiklinde TRT’nin kapısını çalarak projesini aktarmış...
"Türkiye büyük bir ülke ve dünyada Türkçe konuşan geniş bir nüfus var. Tam 5 yıldır Euronews Türk hedefi için Türkiye’ye gidip geliyorum. Sonunda bu yıl TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile görüştüm. Ve İbrahim Şahin projemle ilgilendi. Abdullah Gül Dışişleri Bakanı iken projeden söz ettim. Kaldı ki Sayın Gül kanala röportajlar vermiş, Euronews’un kalitesini, vizyonunu anlayan bir siyasetçi. Cumhurbaşkanı olduğunda da bunun önemini gördü. Bakan Egemen Bağış da bunu anladı. En son da İbrahim Şahin onay verice, Euronews Türk’ü kurmayı başardık.”
Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden önce Euronews ailesine katılmasının politik bir mesaj olarak algılanıp algılanamayacağı sorumuza Cayla şu yanıtı veriyor:
"Elbette politik bir mesaj olarak algılanabilir. Ayrıca bu yönü, bizim Türkiye’yi ikna etmek için kullandığımız tezlerden birisiydi. ‘Belki AB’ye girmeniz vakit alacak ama Euronews size açık, girme hakkınız var, üstelik girme kararı da size ait’ dedik. Türkiye Avrupa Yayın Birliği üyesi 56 ülkeden birisi olduğu için bizim Türkçe yayın yapma hakkımız vardı. Ve Türkiye de bu mesajı değerlendirerek katıldı. Sonuç çok iyi olacak”
Peki bu yeni atılım, bir dönem Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı seslerin çınladığı Brüksel kulislerinde nasıl yankı buldu:
"Brüksel’de herkes bunun son derece büyük bir gelişme olduğunu söyledi. Komisyon’dan ve parlamentodan karşılaştığım yetkililerden “bravo” diyenler bile oldu. Resmi teşekkürü hala almadım ama bekliyorum. Bence bu herkes için iyi bir karar. TRT çok önemli bir adım attı. Düşünün, dünyada 36 uydumuz var ve tüm dünyadaki Türkler Euronews’u Türkçe olarak dinleyecekler. Bunu çok önemli buluyorum.”
Philippe Cayla, pratikte projenin nasıl yaşama geçeceğini anlatırken, Euronews’un merkezi Lyon’da 17 Türk gazetecinin istihdam edileceğini, teknik ekiple beraber geniş bir büro oluşturacaklarını kaydetti. Euronews ile imzaladığı anlaşma ile TRT Euronews’un hissedarı haline geliyor. Prensipte ortak yayın aynen Türkçe’ye çevrilecek ancak bu Euronews genelinde Türkiye’den daha fazla haber geçilmesi anlamına da gelecek. Cayla, Türkiye hakkında özel programlar da yapmak istediklerini, bu hedef için de sponsor arayışlarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.
Euronews’un yayınları 2010’da Türkçe’nin katılımıyla 9 dilde yapılacak, 142 ülkede 253 milyon izleyiciye ulaşacak. Türkçe yayınlar Kuzey Kıbrıs, Kafkaslar, Orta Asya ve Avrupa’da yaşayan Türk nüfusu hedef alacak. Yönetim kurulu Philippe Cayla’nın dünyaya açılım vizyonu çerçevesinde bundan sonraki hedefleri Yunanistan ve Polonya başta olmak üzere Doğu Avrupa ülkeleri ile Hindistan ve Çin olacak. Euronews Avrupa Parlamentosu seçimlerinin Amerika’dan izlenmesi için de, 1 Nisan’dan itibaren Washington’dan kablo yayınına başlayacak. Cayla’nın son hedefi dünyanın en çok konuşulan 16 dilinde yayın yapmak.