Erişilebilirlik

Obama İstanbul'da Öğrencilerin Sorularını Yanıtladı


Başkan Barack Obama, İstanbul’dan ayrılmadan önce Tophane’de gençlerle bir yuvarlak masa toplantısı yaptı. Türkiye’nin önemini vurgulayan Obama, Ankara’yla güçlü bir ortaklık kurmak istediklerini söyledi.

Başkan Barack Obama İstanbul’da Tophane’de yaklaşık 100 öğrenciyle bir yuvarlak masa toplantısı yaptı. Toplantının başlığı “Dinlemek: Öğrencileri Kaygılandıran Küresel Sorunlar ve Amerika’nın daha iyi bir dünya inşa edilmesine nasıl katkıda bulunabileceği.” Değişim vaadiyle iktidara gelen Başkan Barack Obama dış dünyanın kaygılarını dinlemeye özen göstereceğini vurguluyor. Bu yuvarlak masa toplantısı da hem gençlere, hem de yabancı toplumlara açılım olarak niteleniyor.

Toplantıda Başkan Obama öğrencilerin sorularını yanıtladı. Obama, Türkiye’deki tüm temaslarında olduğu gibi Türkiye’nin ve Türk Amerikan ittifakının önemine vurgu yaptı. Obama, PKK terör örgütüne karşı mücadelede Amerika’nın Türkiye’de destek verdiğini, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğini desteklediklerini vurguladı.

Obama konuşmasında hem Türkiye’yle hem Müslüman dünyasıyla diyalog kurmak istediğini vurguladı.

Obama, böyle bir toplantı yaparak halkla doğrudan konuşmak istediğini, gençlere el uzatmak istediğini söyledi. Gelecek sizin elinizde diyen Obama, Türkiye’ye hitaben, “Ameirka sizin destekçiniz, dostunuz ve ortağınızdır” dedi.

Obama, Müslüman dünyasıyla işbirliği yapmak için önemli bir fırsat bulunduğunu, bunun için “köprü” niteliği taşıyan Türkiye’yle ortaklık yapılması gereğine işaret etti.

Amerika hakkında bazı önyargıları yıkmak istediğini belirten Obama, “Bazı hatalar yaptık, ama dünyanın iyiliği konusunda kararlı bir tutum içerisindeyiz,” dedi. Başkan, “Adı Barack Hüseyin Obama olan, zengin bir ailede büyümeyen, azınlıktan biri olarak başkan seçilebildiğini hatırlattı.

Obama, bir öğrencinin sorusu üzerine Başkan Bush’la kendisi arasındaki farklılıkları anlattı. Kendisinin Bush’tan ne kadar farklı olduğunu görmek için beklemek gerektiğini söyleyen Obama, Irak savaşına başından beri karşı olduğunu, askerlerin çekilmesini kararlaştırdığını, ancak bunun sorumlu bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti. Obama ayrıca, Bush’tan farklı olarak iklim değişikliğinin tehdit oluşturduğuna inandığını, çevre konusunda hassasiyet göstereceğini vurguladı.

Öğrencilerin sorularını yanıtlarken zaman zaman espri yapan Başkan Obama, iyimser, umut vaat eden ve idealist bir konuşma yaptı. Amerikan Başkanı’na soru yönelten öğrenciler başkanın bazı diplomatik yanıtlarını kaçamak olarak nitelerken, Obama’nın açıklamalarını genel olarak olumlu bulduklarını, Obama’nın Bush’tan farklı olduğunu ancak Amerika’nın politikalarının ne kadar değişeceğini bekleyip görmek gerekeceğini söyledi.

Başkan Obama İstanbul’da bu sabah dini toplumların liderleriyle de bir araya geldi, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Sultanahmet camisiyle Ayasofya Müzesi’ni gezdi. Obama, Tophane’deki toplantıdan sonra İstanbul’dan ayrıldı.

Haberi ve öğrencilerin görüşlerini dinlemek için sağ üst köşedeki bağlantıya tıklayın.

XS
SM
MD
LG