Erişilebilirlik

'Fransızların Yarısı Türkiye'nin AB Tam Üyeliğine Karşı'


Başkan Barack Obama’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklemesinin ardından başlayan tartışmalar sırasında yapılan anketler, Fransızların yarısının Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıktığını gösterdi. Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi yapılan ankette Fransızların yalnızca yüzde 35’i Türkiye’ye destek verdi. Bu arada Eurobarometre tarafından yapılan başka bir anket ise Avrupa Birliği içinde yalnızca Türkiye’nin değil, kurumun kendi varlığının da tartışıldığını ortaya koydu.

Avrupa Parlamentosu seçimleri nedeniyle kıtanın gündemine Avrupa Birliği tartışması oturdu. NATO zirvesi nedeniyle Avrupa’ya gelen Başkan Barack Obama’nın 5 Nisan’da Prag’da Türkiye’nin tam üyeliğine destek veren açıklaması ve Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin buna karşı çıkması Türkiye tartışmasını da başlattı. Türkiye’nin üğyeliğinin genel seçimlerde dahi önemli gündem maddesi haline geldiği Fransa’da yapılan anketler, Fransız halkının yarısı Obama’yı değil Sarkozy’yi destekledi. Le Parisien Gazetesi’nde yayınlanan ankete göre, büyük bir Obama hayranlığı olan Fransız halkının yüzde 50’si Türkiye’yi Avrupa’da istemiyor, yalnızca yüzde 35’i tam üyelik fikrine sıcak bakıyor. Katılanların yüzde 15’i ise kararsız olduğunu dile getiriyor. Anket sağ seçmenin Türkye’ye karşı olduğunu belirtirken, sol seçmenin yüzde 49’unun desteklediğini de ortaya koyuyor.

Önceki AP seçimlerinde Fransızların yüzde 66’sı Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıkarken, bu seçimler öncesi yüzde 16 oranında gerileme olması da dikkat çekiyor. Üstelik destek verenlerin oranı da 2004 yılındaki yüzde 28 oranındaki destek de 7 puan artarak yüzde 35’e yükseldi. Bu rakamlar Fransa’da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olma fikri sürse de nispeten aazaldığına işaret ediyor.

Ancak Avrupa Birliği’ndeki tartışma Türkiye’nin tam üyeliği ile sınırlı kalmıyor. Eurobarometre tarafından 27 üye ülkede yapılan bir anket, seçimlere yalnızca yüzde 34’lük bir katılım olmasının beklendiğini, Avrupa’nın yüzde 66’sının sandık başına gitmeyececeğini öngörüyor. Eurobarometre’nin ortaya koyduğu yüzde 66’lık oran gerçekleşirse, son derece önemli bir rekora işaret ediyor. Zira Avrupa Birliği tarihinde 1979 yılından bu yana böylesine düşük bir katılım yaşanmadı. Geçtiğimiz seçimlerde Avrupa’nın yüzde 54.3’ü sandık başına gitmeyerek Avrupa Anayasası’nı ve Avrupa’nın genişleme politikasını protesto etmişti.

Anket, Euroseptik hareketin en çok geliştiği ve birliğin en çok tartışıldığı üç ülke Polonya Avusturya ve İngiltere’nin bu sene de katılımın en düşük ülkeler olacağının sinyalini veriyor. Buna göre, katılımın en düşük yaşanacağı ülke yüzde 17 ile Polonya. Polonyayı yüzde 21 ile Avusturya, yüzde 22 ile İngiltere izliyor. Ayrıca, Portekizlilerin yüzde 24’ü, Slovakların yüzde 25’i, Çeklerin yüzde 26’sı, Macar ve İspanyolların yüzde 27’si, İtalyanların yüzde 30’u, Bulgarların yüzde 31’i kesinlikle sandığa gideceğini dile getiriyor.

Avrupa Birliği’nin en iyi öğrencileri ise yine yüzde 70 ile ev sahibi Belçika. Belçika’yı yüzde 62 ile Lüksemburg, yüzde 56 ile Malta ve Danimarka, yüzde 49 ile İsveç, yüzde 48 ile Kıbrıs ve Yunanistan, yüzde 47 ile Hollanda ve Fransa, yüzde 43 ile de Almanya izliyor.

Anket Avrupalıların hangi tarihte yapılacağını da bilmediğini gözler önüne serdi. Yalnızca yüzde 16’sının seçim Haziran ayında yapılacağından haberdar olduğunu da gösterdi.. Finlerin yüzde 86’sı, İngilizlerin yüzde 84’ü, İspanyolların da yüzde 75’i seçimlerin ne zaman yapılcağı konusunda hiçbir fikirlerinin olmadığını dile getirdiler. Avrupalı seçmenin yalnızca yüzde 53’ü avrupa milletvekillerinin genel seçimle seçildiklerini bildiğini söyledi. Yine yarısından fazlası seçimlerin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğine inanıyor.

XS
SM
MD
LG