Erişilebilirlik

Meksika'da Domuz Gribi Paniği Artıyor


Meksika’da salgın haline gelen domuz gribinden ölenlerin sayısı 152’ye ulaştı. Okulların tatil edildiği Meksika’da 1600 kişinin hastalığa yakalandığı bildiriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribi virüsünü kamu sağlığı açısından “salgın potansiyeli taşıyan uluslararası düzeyde acil tehdit” ilan etti. İspanya ilk domuz gribi vakasını doğrularken Yeni Zelanda, Fransa, İsrail ve İngiltere şüpheli grip vakalarını soruşturduğunu açıkladı.

Dünya Sağlık örgütü, Amerika’da 50, Kanada’da 6 grip vakasına rastlandığını doğruladı.

Başkan Barack Obama, Amerika’nın domuz gribini yakından izlediğini ancak “telaşa kapılacak bir durum olmadığını” söyledi.

Amerika, yetkililere federal hükümetin para ve ilaç kaynaklarını kullanma imkanı vermek için acil durum ilan etti. Obama, acil durum ilanının bir ön tedbir olduğunu söyledi.

AB Sağlık Bakanları Olağanüstü Toplanıyor

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği sağlık bakanlarını grip salgını tehdidini görüşmek üzere olağanüstü toplantıya çağırdı. Birliğin sağlık sorumlusu, gripten etkilenen ülkelere seyahatten kaçınılması uyarısında bulundu.

Meksika’da başlayan domuz gribinin yarattığı panik havası okyanusu aşarak Avrupa’ya da ulaşmış durumda. Yetkililer bir yandan vatandaşları paniğe kapılmamaları yönünde uyarırken diğer yandan da hastalığın salgın haline dönüşmesini önlemek için alınabilecek önlemler üzerinde çalışıyorlar.

Avrupa Birliği bir ilk adım olarak üye ülkelerin sağlık bakanlarını acilen toplantıya çağırdı. 27 üye ülke sağlık bakanının perşembe günü bir araya gelmeleri öngörülüyor. Acil toplantı çağrısını Avrupa Birliği Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu üyesi Androulla Vassiliou yaptı. Durumun yakından izlendiğini ve uzmanların devrede olduğunu söyleyen Vassiliou, virüsün bulaşmasının ve yayılmasının önüne geçilmesini sağlama amaçlı bir uyarı yaptı.

Vassiliou, kişisel olarak hem riskleri azaltmak hem de hastalığın yayılmasının önüne geçmek amacıyla hastalığın yaygınlaştığı ülkelere çok gerekli olmayan seyahatleri ertelemenin yerinde olacağı görüşünde olduğunu söyledi. Bu çağrı Avrupa Birliği’nin Meksika başta olmak üzere ilgili ülkelere seyahat yasağı çağrısı yaptığı anlamını taşımasa da Avrupalılar virüsün psikolojik etkisi altına girmiş durumdalar. Seyahat şirketlerinin Meksika turlarını iptal etmeye başladıkları belirtiliyor.

Avrupa Birliği bir yandan sınırları içindeki eylem planını koordine etmeye çalışırken diğer yandan da halkta panik havası oluşmasının önüne geçmek için uğraşıyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, spekülasyon yapma zamanı olmadığını söyledi.

Barroso, üye ülkelerle birlikte durumu çok dikkatli bir şekilde ve çok yakından izlediklerini söyledi. Avrupa Birliği her ne kadar tüm önlemlerin alınmaya çalışıldığını göstermeye çalışsa da Avrupa’daki şüpheli vakalar da hızla artıyor. İspanya’da bir kişinin hastalığa yakalandığı doğrulanırken en az 20 kişinin gözlem altına alındığı açıklandı. Fransa’da gözlem altına alınan 4 kişide virüse rastlanmadığı belirtilirken Danimarka, İsveç, İsviçre ve İskoçya’da gözlem altında tutulan vakalar bulunuyor.

XS
SM
MD
LG