Erişilebilirlik

Türkiye Adalet Divanı'nın Kararını Eleştirdi


Türkiye ve Kıbrıslı Türkler, Avrupa Adalet Divanı tarafından bu hafta alınan kararın barış görüşmelerini olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Adalet Divanı, Salı günü bir Kıbrıslı Rum’un 1974 harekatı sırasında Kuzey’de bıraktığı arazi üzerinde hak iddia edebileceğine karar vermişti. Karar, Avrupa Birliği ülkelerindeki mahkemeler tarafından uygulamaya konabiliyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kararın devam eden müzakerelerin ruhuna aykırı olduğu belirtildi ve Kıbrıs Rum yönetimi Avrupa Birliği üyeliğini kötüye kullanmakla suçlandı.

Kuzey Kıbrıs’ta son genel seçimleri kazanan Ulusal Birlik Partisi lideri Derviş Eroğlu da Türk Dışişleri Bakanlığı’nın görüşlerine destek verdi:

Amerika’nın Sesi’ne özel demeç veren yeni Başbakan Derviş Eroğlu, Adalet Divanı’nın kararının İngiliz temyiz mahkemesinde onaylanması durumunda görüşmeleri sürdürmenin bir anlamı olmayacağını söyledi. Mehmet Ali Talat ve Dimitris Hristofyas arasındaki görüşmelerin belki de anlaşma için son şans olabileceğini belirten Eroğlu, bununla birlikte bu görüşmelerin yavaş ilerlemesini eleştirdi.

Bu arada Güvenlik Konseyi’ne bilgi veren Birleşmiş Milletler Kıbrıs özel temsilcisi Alexander Downer, müzakerelerin başarısı konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğunu söyledi.

Brifinge katılan Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Baki İlkin Türkiye’nin Kıbrıs’ta kalıcı ve adil bir çözüm istediğini, müzakereleri desteklemeye devam edeceklerini belirtti. İlkin ‘ancak müzakerelerin ucu açık olmamalı’ diye konuştu.

Konsey daha sonra Kıbrıs görüşmelerindeki ilerlemeyi öven bir karar yayınladı ve taraflardan görüşmeleri hızlandırmasını istedi.

XS
SM
MD
LG