Erişilebilirlik

AB Nabucco Konusunda Umutlu


Son dönemde Avrupa Birliği’nin en çok önem verdiği konular arasında enerji çeşitliliği ve enerji güvenliği yer alıyor. Bu iki alandan bahsedildiğinde de akla ilk gelen Nabucco Projesi oluyor. Enerji konusunda adeta kurtarıcı olarak görülen bu projenin hayata geçirilmesi ise yıllardır bitmeyen pazarlıklar nedeniyle yılan hikayesine dönmüş durumda. Pazarlıkların ana aktörlerinden biri de projenin hayata geçirilmesi açısından yaşamsal önemde bir role sahip olan Türkiye. Proje konusunda yaşanan son gelişmeler Avrupa Birliği’nde iyimser bir hava oluşmasını sağladı.

İyimserliğin temelinde 8 Mayıs’ta Prag’da imzalanan “Güney Koridoru Zirvesi” sonrasında yayımlanan ortak bildiriye Türkiye’nin de imza atmış olması ve Ankara’yla yapılan pazarlıklarda Brüksel’i rahatlatan bazı gelişmeler yaşanması yatıyor. Hazar petrolünü Avrupa pazarlarına taşıyacak olan Nabucco Projesi’nin en önemli taşıyıcı ülkesi Türkiye. Ankara, konumunun bilinciyle transit ülke olmanın bazı avantajlarını kullanma odaklı bir politika yürütüyor. Bu nedenle Avrupa Birliği’yle yürütülen pazarlıklarda çıta oldukça yüksek tutuldu. Pompalanan gaz miktarı üzerinden belli miktar ücret alınması ve boru hattından geçen doğalgazın yüzde 15'inin Türkiye’ye düşük ücretle satılması Ankara’nın talepleri arasındaydı. Ancak Avrupa Birliği, bu taleplerin yerine getirilmesi halinde Nabucco’nun mali açıdan yaşamasının söz konusu olamayacağında ısrar etti.

Gelinen aşamada Ankara’nın “yüzde 15 şartı” konusunda geri adım attığı belirtiliyor. Avrupa Birliği Komisyonu yetkilileri Türkiye’yle maliyet temeli üzerine kurulu transit konusunda uzlaşıldığını doğruluyorlar. Ancak Brüksel, “Tüm sorunlar aşıldı” demek için erken olduğu görüşünde.

Türkiye’nin de imzaladığı Güney Koridoru Zirvesi Ortak Bildirisi’nde, “boru hattının geçeceği Avrupa Birliği ülkeleriyle Türkiye arasındaki müzakerelerin bir an önce tamamlanması ve anlaşmanın haziran sonunda Türkiye’de imzalanması” yönünde bir ifade yer alıyor. Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Johannes Laitenberger de yaptığı açıklamada anlaşmanın haziran sonuna kadar sonuca ulaştırılşması konusunda niyet olduğunun altını çizdi.

Son dönemde Nabucco projesiyle enerji başlığının açılması konusu ilişkilendirilmeye başlanmıştı. Nabucco alanında olumlu sinyaller gelse de teknik anlamda sorunun olmadığı bu başlıkla ilgili somut bir gelişme sinyali henüz alınamadı.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in Sözcüsü Krisztina Nagy, Komisyon açısından başlığın açılmasının önünde herhangi bir engel olmadığını belirterek, uzlaşması gerekenlerin üye ülkeler olduğunun altını çizdi. Enerji başlığının açılmasını Kıbrıs Rum Yönetimi engelliyor.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG