Erişilebilirlik

'ABD Pakistan Ordusuna İstihbarat Sağlıyor'


Amerika, Pakistan’ın kendi topraklarındaki Taleban militanlarına karşı düzenlediği operasyona, havadan çektiği fotoğraflarla yardım ettiğini duyurdu.

Fotoğrafların uzaktan kumandalı uçaklarla çekildiğini bildiren Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, İslamabad hükümetinin geçen aya kadar kendilerinden bu yönde istihbarat desteği istediğini doğruladı. Bir Kongre komisyonunun oturumunda konuşan genelkurmay başkanının açıklamaları, Amerika ve Pakistan arasındaki en büyük istihbarat paylaşımına işaret ediyor.

Amerika, resmen doğrulamasa da son bir yıldır uzaktan kumandalı uçaklarla Pakistan’ın aşiret bölgelerindeki militan hedeflerine 30 kadar füze saldırısı düzenlemişti. Saldırıların sivil ölümlerine de yol açmasından rahatsız olan Pakistan hükümeti, bu hava operasyonlarının ters tepeceğini iddia ediyordu.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari geçen hafta, Amerika’dan, bu uçakların kontrolünün kendilerine verilmesini istediklerini açıklamıştı. Ancak Amerikalı komutanlar, gizli bilgilerin militanlara sızabileceği kaygısıyla, Pakistan istihbarat daireleriyle bu denli büyük bir işbirliğine girmekten kaçınıyor.

XS
SM
MD
LG