Erişilebilirlik

'Nükleer Silaha Sahip İran Silahlanma Yarışı Başlatabilir'


Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, nükleer silaha sahip bir İran’ın, Ortadoğu ve başka bölgelerde silahlanma yarışı başlatacağını söyledi.

Senato’nun bir komisyonunda konuşan Clinton, nükleer silah geliştirirlerse daha az güvenlik içinde olacakları konusunda İran’ı iknaya çalışacaklarını açıkladı.

Clinton diyalog kurma çalışmalarının, gelecek ay İran’da yapılacak seçimlerin ardından başlayacağını kaydetti. Bakan diyalogun bir süresi olacağını söylemekle birlikte, kesin bir takvim vermedi.

Başkan Barack Obama hafta başında yaptığı bir konuşmada, yıl sonuna kadar diplomatik çabalardan sonuç alamazlarsa daha sert yaptırımlar uygulama yoluna gidebileceklerini belirtmişti.

ABD'li Yetkililer Füze Menzilini Doğruladı

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates İran’ın, İsrail, güneydoğu Avrupa ve Ortadoğu’daki Amerikan üslerine ulaşabilen yeni bir füze demesi yaptığını doğruladı. Gates Kongre’deki bir oturumda, füzenin 2 bin ila 2 bin 500 kilometre menzile sahip olduğunu açıkladı. Bakan füzenin, İran’ın iddia ettiği gibi, istenen hedefi vurup vurmadığını bilmediğini de kaydetti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejat dün, menzili 2 bin kilometre olan Secil-2 füzesinin başarıyla fırlatıldığını ve hedefini vurduğunu açıkladı.

Karadan karaya katı yakıtla atılan füze, İran’ın geçen Kasım ayında başarıyla denediği Secil füzesinin yeni bir modeli.

Deneme, İran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştırdığı yolundaki kaygıların arttığı bir döneme rastladı.

Beyaz Saray İran’la diyalog isteyen Başkan Barack Obama’nın, bu füze sisteminden büyük kaygı duyduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG