Erişilebilirlik

Obama'nın Konuşmasına Türkiye'den Tepkiler


Başkan Barack Obama’nın İslam dünyasına yapacağı konuşma tüm dünyada merakla bekleniyor. Obama’nın konuşmasında dostluk mesajı vermesi, Batı’yla Müslümanlar arasındaki ortaklılıklara vurgu yapacak, demokrasi ve hoşgörü çağrısında bulunacak.Türkiye’de Amerika Başkanı’nın İslam dünyasına seslenmesi nasıl değerlendiriliyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Başkan Barack Obama’nın İslam dünyasına yapacağı konuşma merakla bekleniyor. 11 Eylül saldırılarını takip eden yıllarda en fazla Amerikan karşıtlığının arttığı ülkeler arasındaki Türkiye’de Başkan Obama’nın İslam dünyasına seslenmesi genel olarak memnuniyetle karşılanılanıyor; ancak yine de tepkilerde farklılıklar da var. Türk basınında öne çıkan köşe yazılarında ise Obama’nın İslam dünyasına seslenmek için Türkiye yerine Mısır’ı seçmesinin bazı çevrelerde biraz hayal kırıklığı yarattığı belirtilirken, laik çevrede ise memnuniyetle karşılandığı vurgulanıyor. Konuyu kısa adı ORSAM olan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başdanışmanı Armağan Kuloğlu ve emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu ile konuştuk.

ORSAM Başdanışmanı Armağan Kuloğlu, Bush yönetiminden sonra Amerika hakkında oluşan menfi görüşleri ve bazı önyargıları silmeyi hedefleyen Obama’nın bu girişiminin yapıcı olduğunu belirtirken, Başkan’ın konuşmasının İslam dünyası üzerindeki etkisinin olumlu olacağını vurguladı.

Obama’nın İslam dünyasına seslenmesine o kadar da olumlu bakmayan isimlerden biri ise emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu. Loğoğlu’na göre böyle bir sesleniş birlik yaratmaktan çok olumsuz bir ayrımın sembolü olacak.

Başkan Barack Obama’nın Mısır’dan İslam dünyasına seslenmesi fikir ayrılıklarına rağmen Türkiye’de de merak bekleniyor. Bu konuşmanın Amerikan yönetiminin önümüzdeki yıllarda bölgedeki politikaları üzerinde önemli bir etkisi olacağına ise kesin gözüyle bakılıyor.

Elif Özmenek'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG