Erişilebilirlik

Başkan Obama Avrupa ve Ortadoğu Temaslarını Tamamladı


Başkan Barack Obama, bir haftalık Ortadoğu ve Avrupa ziyaretini tamamladıktan sonra Washington’a döndü.

Obama dün (Cumartesi) Fransa’da Normandiya Çıkartması’nın başlamasının 65’inci yıldönümü törenlerine katıldı. Normandiya Çıkartması, Nazi Almanyası işgali altındaki Batı Avrupa’nın müttefik ülkeler tarafından kurtarılmasının başlangıcı olmuştu.

Törenlere Başkan Obama’nın yanısıra Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve diğer liderler katıldı. Amerikan askeri mezarlığında konuşan Obama, bu tarihi günde müttefik kuvvetlerin kahramanlığını tüm dünyanın unutmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Sarkozy de, Avrupa devletleri ve Amerika’nın, günümüzün küresel tehditlerine karşı da o dönemdekine benzer birlik duygusuyla hareket etmesi çağrısında bulundu.

Normandiya Çıkartması anma etkinliklerine İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Kanada Başbakanı Ben Harper da katıldı. Çoğu Amerikan, İngiliz ve Kanadalı birliklerden oluşan 150 bini aşkın asker, 6 Haziran 1944’te Manş Denizi kıyısında, Nazi ordusu tarafından yoğun bir şekilde korunan Normandiya sahillerine büyük bir çıkartma başlatmıştı.

Obama, Fransa ve Almanya’dan önce Suudi Arabistan’a uğramış, Mısır’da da “Müslüman dünyasıyla yeni bir başlangıç” çağrısında bulunduğu konuşmasını yapmıştı.

XS
SM
MD
LG