Erişilebilirlik

Aşırı Sağcı Partilerin Yükselişi Brüksel'i Kaygılandırıyor


AB seçmenlerinin yüzde 56.61'i oy kullanmadı. AP'deki siyasi manzarada sağ partiler ağırlıklarını korurken aşırı sağın ve Avrupa karşıtlarının koltuk kazanımları Brüksel'i endişelendiren en önemli unsuru oluşturdu.

Liberal Grup Başkanı Graham Watson’ın da altını çizdiği gibi son 30 yılda gücü giderek artan Avrupa Parlamentosu’nun halkın ilgisini çekmeyi bir türlü başaramaması oldukça ironik bir durum yaratıyor. Teoride AP seçimlerinde 9 bin aday arasından 736'sını seçmek için 375 milyon seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyordu. Ancak AP seçimlerinin ilk kez yapıldığı 1979'dan bu yana sürekli düşüş trendinde olan seçime katılım oranı bu kez de sürpriz yapmayarak son 30 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 43.39'a geriledi.

AP'de geçen dönemde olduğu gibi bu kez de Hıristiyan Demokratlar en geniş siyasi grubu oluşturdu. Hıristiyan Demokratlar açısından AP seçimlerinin zaferle sonuçlandığını söylemek mümkün. Adeta bir “kara pazar” yaşayan Sosyalistler, AP’de ikinci büyük konumlarını korusalar da beklentilerinin altında sandalye elde edebildiler. Liberaller ise bir önceki seviyeyi korumayı başardı. Yeşiller AP'deki 4. büyük grup olurken, aşırı sağ ve Avrupa karşıtı sandalyelerde artış yaşandı. Aşırı sağ ve Avrupa karşıtlarının artmasının en fazla etkileyeceği ülkelerin başını Türkiye çekiyor. AP'nin en gözde tartışma konularından biri olan Türkiye'yi oldukça zorlu bir 5 yıl bekliyor.

Aslında global ekonomik krizin etkisiyle iktidar partilerinin, özellikle de sağ eğilimli iktidar partilerinin halk tarafından bir bakıma cezalandırılması bekleniyordu. Almanya, İtalya, Fransa, Polonya ve Slovakya bu geleneği bozan ülkelerin başını çekti. İngiltere, İspanya, Yunanistan, Portekiz, Bulgaristan, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Macaristan'da ise iktidar partileri yenilgiye uğradı. İngiltere'den Macaristan'a kadar aşırı sağ ve Avrupa karşıtlığının yükselen bir performans sergilemesi "Avrupa'nın vicdanı" olarak adlandırılan AP açısından en olumsuz gelişmelerden birini oluşturdu.

AP seçimlerinde bir çok ülkeden yaklaşık 30 Türk kökenli aday da yarıştı. Hollanda'dan aday olan Emine Bozkurt'un seçildiği kesinleşti. Resmi sonuçların açıklanmasının ardından Bozkurt'u özellikle Bulgaristan ve Almanya'dan yeni isimlerin izlemesi ve Türk kökenli adayların sayısının 5'i bulması bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG