Erişilebilirlik

10 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Lübnan’da Batı yanlısı koalisyonun kazandığı seçimi Hizbullah, İran ve Suriye için bir hezimet olarak görüyor. Gazete, seçimin Amerika’nın Ortadoğu politikasını da etkileyeceğini belirtiyor.

"Adil ve özgür seçimlerin, insan haklarına tam olarak uyulmayan bir ülkede bile ne kadar önemli olabileceğini gösterdi. Cuma günü ise İran’da seçim yapılacak. Eğer Ahmedinecad’ın rakibi Musavi seçimi kazanırsa, Obama’nın diyalog önerisinin hayata geçme ihtimali artacak. Obama, demokrasi ve hukukun üstünlüğü için seçimlerin yeterli olmadığını söylerken haklıydı. Ancak, seçimler olmazsa hukukun üstünlüğü ve hükümetin hesap vermesi de sağlanamaz. Bu nedenle seçimlerin önemi küçümsenmemelidir. Umarız, Lübnan’ın ardından İran’da da seçimlerin gerçek değerini bir kez daha görebiliriz."

Boston Globe iki Amerikalı kadın gazetecinin Kuzey Kore’de hapis cezasına çarptırılmasını eleştiriyor. Gazete, Pyongyang’ın bu kararla acımasız yüzünü bir kez daha sergilediğini yazıyor.

"İki gazeteci, Kuzey Kore’nin nükleer programı nedeniyle yaşanan sorunun rehineleri haline geldi. Nisan ayında bir füze denemesi Mayıs ayında ise nükleer deneme yapan Pyongyang’ın bilinçli bir kışkırtma politikası izlediği ifade ediliyor. Kuzey Kore yeniden müzakere masasına oturduğunda, iki gazeteci muhtemelen pazarlık unsuru olarak kullanılacak. Bu nedenle Obama yönetimi Pyongyang’la müzakerelere ne kadar erken başlarsa, iki tutuklu gazeteci ve aileleri için o kadar iyi olacak. Müzakerelerin başlaması, Kuzey Kore’nin nükleer silahlarının tehdidi altında olan bütün dünya açısından da olumlu olacaktır."

New York Times Amerikan ordusunda eşcinsellere uygulanan yasağın kaldırılmasını istiyor. Gazete, halen eşcinsellere karşı uygulanan “sorma-söyleme” politikasının yeterli olmadığını savunuyor.

"'Sorma-söyleme' politikası, eşcinsellerin kimliklerini açıklamaları durumunda ordudaki birlik ruhunun ve moralin bozulacağı gerekçesine dayandırılmıştı. Ancak yaşananlar bu politikanın orduya daha fazla zarar verdiğini gösterdi. Ordunun Irak ve Afganistan savaşları nedeniyle ciddi bir sıkıntı yaşadığı bir dönemde, binlerce kişi ordudan atıldı. Özellikle yetenekli çevirmenlerin ve istihbarat uzmanlarının görevden alınması büyük bir kayıp oldu. Başkan Obama, şimdi bu konuda ordudan gelecek raporu bekliyor. Ancak bu bekleme sürecinde de atabileceği adımları atmalıdır. Elbette ki son tahlilde, “sorma-söyleme” politikasına son verilmesi konusunda asıl görev Kongre’ye düşmektedir."

Los Angeles Times tütün ürünlerinin denetiminin Gıda ve İlaç Dairesi’ne verilmesi yönündeki tasarıyı destekliyor. Gazete, Temsilciler Meclisinden geçen tasarının bir an önce Senato’da da kabul edilmesi çağrısında bulunuyor.

"Tasarının kabul edilmesiyle birlikte sigara firmaları ilk kez ürünlerinde bulunan maddeleri Gıda ve İlaç Dairesi’ne bildirmek zorunda kalacak. Sigara reklamlarına, paketlerin üstündeki uyarı yazılarına bir düzenleme getirilecek. Sağlık açısından normal sigaralardan hiçbir farkı olmayan “light” sigaraların bu ifadeyi kullanması önlenebilecek. Yıllardır sigara sektörünü denetim altına almak için çaba harcanıyor. Yılda 443 bin kişinin ölümüne neden olan ve 100 milyar dolarlık sağlık harcamasına mal olan böylesine önemli bir konuda, daha fazla zaman kaybedilmemeli."

XS
SM
MD
LG