Erişilebilirlik

Netanyahu'dan Bağımsız Filistin Devleti'ne Şartlı Evet


İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ilk kez askerden arındırılmış bir Filistin devletinin kurulmasından söz etti.

Netanyahu Filistinliler’in devlet kurmasını iki şartla kabul edebileceklerini söyledi. Bunlardan biri, bu devletin İsrail’in güvenliğini tehdit edebilecek askeri gücünün olmayacağı konusunda uluslararası garanti verilmesi… İkinci şart olarak da, Filistin liderlerinin, İsrail’in Yahudiler’in tarihi vatanı olduğunu kabul etmesi…

Filistin lideri Mahmud Abbas öneriyi reddetti. Filistin tarafı önerilerin barış çabalarını dinamitlemek olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Netanyahu’nun Filistin-İsrail anlaşmazlığına iki devletli çözümü kabul etmesini, Başkan Barack Obama’nın memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

Başbakan Netanyahu, iktidara gelişinden bu yana ilk kez Filistin devletinin kurulmasından söz etti. İsrail başbakanının Tel Aviv’deki Bar İlan Üniversitesi’nde yaptığı konuşma, Amerika’yla gerginlikleri yumuşatma amacına yönelikti. Netanyahu’nun Filistin devletini desteklemekten kaçınması, Filistinlilerin devlet kurmasını, çatışmayı çözebilecek tek yol olarak gören Barack Obama yönetimiyle ters düşmesine sebep oluyordu.

Netanyahu Filistin devletini kabul etmesine karşılık İsrail’in şartlarını da açıkladı. Birinci şart, İsrail’in Yahudi halkın devleti olduğunu, Filistinlilerin açıkça kabul etmesi… Şartlardan ikincisi ise, Filistinlilerin kontrolüne verilecek olan toprakların silahlardan arındırılması ve İsrail için somut güvenlik garantilerini içermesi…

İsrail başbakanının konuşmasına, Filistin Yönetimi Lideri Mahmut Abbas derhal tepki gösterdi. Abbas’ın sözcüsü, Netanyahu’nun koyduğu koşulların barış sürecini baltaladığını bildirdi. Sözcü bu koşulların tam ve adil bir barışı sağlayamayacağını kaydetti.
Filistin Meclisi üyelerinden Hanan Aşravi, Netanyahu’nun sözlerinin barış sürecini ilerletmeyeceğini söyledi. Aşravi "Birinci koşul, tüm Filistinlilerin birdenbire kendilerini Siyonist ilan etmeleri anlamına geliyor. Filistinlilerden, Siyonist ideolojiyi benimseyip, ‘Vatanımız bizim değildir, tarihimiz bizim değildir, geleceğimiz ve kuracağımız devlet bizim değildir,’ demeleri isteniyor. Netanyahu aslında Filistinliler’e şunu diyor: ‘İstediğiniz toprağı alabilirsiniz, adına da devlet bile diyebilirsiniz, fakat bunun egemenliği olmayacak ve hakimiyetiniz altında da olmayacak,’" diye konuştu.

Hanan Aşravi Netanyahu’nun bu tutumunun yeni değil, eski olduğunu da kaydederek, “Bu eski ve tükenmiş, başarısız kalmış bir ideolojinin yeniden formüle edilmesidir ve bu önerilerle hiç bir yere gidemeyiz,” diye sözlerine devam etti. Netanyahu, İsrail devletinin kurulmasından sonra göçen Filistinlilerin geri dönmesine izin vermeyeceğini de kaydetti. İsrail başbakanı ayrıca, Filistinlilerin, kuracakları yeni devletin başkenti yapmak istedikleri Kudüs’ün tamamının, İsrail devletinin başkenti olarak kalacağını da söyledi.

Bazı gözlemciler Netanyahu’nun görüşmeye istekli olduğunu söylemesinin, barış sürecinde ilerleme imkanı yaratabileceğini söylüyor. Filistinlerin, İsrail’in öne sürdüğü bu koşullar altında görüşmeye yanaşıp yanaşmayacakları ise henüz belli değil.

Netanyahu'nun konuşmasına diğer tepkileri derleyen Kudüs muhabirimiz Elif Ural'ın haberini de sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG