Erişilebilirlik

AB Zirvesi Sona Erdi


Avrupa Birliği liderleri, yeni banka denetimleri ve İrlanda’ya birlik anlaşmasıyla ilgili güvenceler verilmesi konusunda anlaştı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso bugün Brüksel’de yaptığı açıklamada yeni kurulacak Avrupa Genel Risk Kurulunun mali ve ekonomik istikrarı yakından izleyeceğini belirtti.

Brüksel zirvesinde, İrlanda’ya yeni Birlik anlaşmasını onaylaması için bazı güvenceler verilmesi de kararlaştırıldı. Geçen yılki referandumda anlaşmayı reddeden İrlandalılar Avrupa Birliği’nden tarafsızlık, kürtaj yasaları ve ekonomi politikalarına müdahele edilmeyeceği yolunda güvence istiyor.

Krizlerle uğraşmaktan yorgun düşen Avrupa Birliği, bu kez somut kararların alıdnığı ancak üye ülkeler arasında kavga gürültünün fazla olmadığı iki günlük bir zirveyi tamamladı. Çek Dönem Başkanlığı’nın da son zirvesi olan toplantının öne çıkan başlıklarından birini Lizbon Antlaşması ve İrlanda’nın tutumu oluşturdu.

Lizbon Antlaşması, genişlemiş Avrupa Birliği’nin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için yürürlüğe girmesi gereken bir belge. İrlanda ise bu belgeyi referandumla reddeden ve yürürlüğe girmesini engelleyen tek Avrupa Birliği ülkesi. Durum böyle olunca da Avrupa Birliği liderleri için Dublin’i ikna etmek farz oldu. Pekiyi bu başarıldı mı? Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso bu sorunun yanıtını net bir şekilde verdi.

Barroso, “İrlanda hükümeti meslektaşlarından talep ettiği her şeyi elde etti” dedi. İrlanda, Lizbon Antlaşması’nı tekrar referanduma götürmek için özellikle ülkenin tarafsız konumu, kürtaj yasaları ve vergi sistemi konusunda garantiler talep ediyordu. Özellikle İngiltere’nin katkılarıyla bu garantiler verildi. Şimdi akla gelen soru ise bu garantilerin Lizbon Antlaşması’nı etkiler nitelikte olup olmadığı.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın da altını çizdiği ve zirve sonuç bildirisine de yansıdığı gibi Dubline’e verilen garantiler antlaşmanın ne içeriğini ne de uygulanışını değiştirecek bir niteliğe sahip değil.
Zirvenin bir başka önemli başlığı ve belki de en medyatik konusu ise Avrupa Birliği Komisyonu’nun yeni başkanının kim olacağı yönündeki tartışmalardı. Bu konuda sonuç zirvenin ilk gecesinin geç saatlerinde alındı. Mevcut Başkan Jose Manuel Barroso, 5 yıl daha görevini sürdürmek için 27 Avrupa Birliği ülkesinin 27’sinin de siyasi desteğini aldı.

Avrupa Birliği’nin sol eğilimli az sayıdaki liderlerinden olan Brown, Barroso’yu “Bir sonraki Komisyon’u yönetecek doğru adam” olarak tanımladı. Barroso resmen atanabilmek için Avrupa Parlamentosu’nun da onayını almak durumunda.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in yaptığı ve Batı’yı suçlayan açıklamalar Brüksel’de de yankı buldu. Brown, Tahran’ı insan haklarına saygı gmstermeye çağırırken Almanya Başbakanı Angela Merkel açıklamaları “hayal kırıklığı” olarak niteledi. Hamaney’in Batı’yı hedef alan açıklamalarına tepki veren isimlerden biri de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy oldu.

Sarkozy, İran’daki gelişmelere yönelik Avrupa Birlği kaynaklı eleştirilerin normal olduğu mesajını vererek “Avrupa ve dünya her şeyi kabul etmeye hazır değil” dedi.

XS
SM
MD
LG