Erişilebilirlik

Erdoğan AB'ye Sert Çıktı


Crans Montana Forumu’nun onur konuğu olarak Brüksel’de bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’ne yönelik olarak eleştiri dozu oldukça yüksek bir konuşma yaptı. Avrupa Birliği’yle ilgili olarak Erdoğan’ı son dönemde en fazla rahatsız eden konunun, Türkiye’nin seçim kampanyalarında malzeme olarak kullanılması olduğu konuşmadan net bir şekilde anlaşıldı.

Popülizmin halen bazı Avrupa ülkelerinde bir oy toplama aracı olarak kullanılmasını şaşkınlıkla izlediğini söyleyen Erdoğan, tartışmaların gelgit niteliğinde ve tutarsız olduğunu ifade etti:

"Bazı Avrupa ülkelerinde yaşanan bu gelgitlerin, tutarsız siyasetin Avrupa’da sorgulanmasını doğrusu arzuluyoruz. Biz Avrupa’dan, bize verdiği sözleri tutmasını istiyoruz. Oyun devam ederken kurallar değişmez."

Erdoğan'la aynı oturumda konuşan AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise Türkiye konusundaki olumsuz söylemleri "demokratik tartışma" olarak gördüğünü söyledi. Rehn, bununla birlikte asıl dikkate alınması gerekenin AB’nin Türkiye konusunda oy birliğiyle aldığı kararlar olduğunun altını çizdi.

Erdoğan, Avrupa Birliği’yle yaptığı temaslarda verdiği mesajı da şu sözlerle ifade etti:

“Tüm bu görüşmelerde Türkiye’nin artık Avrupa’dan olumlu mesajlar beklediğini ilettim.”

Son dönemde özellikle Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından kullanılan ve müzakerelerde başlık açmanın önemini küçümseyen söylemin Erdoğan tarafından pek paylaşılmadığı ortaya çıktı:

“Her Dönem Başkanlığı sırasında daha çok sayıda fasıl açma hedefini ve buna yönelik çalışmalarımızı da bu arada sürdürüyoruz.”

Çalışmalar sürse de Erdoğan başlık açılması konusunda da Türkiye’ye adil davranılmadığı görüşünde:

“Bu konuda da Türkiye maalesef haksız bazı uygulamalara maruz kalıyor.”

Avrupa Birliği ve özellikle de Olli Rehn son dönemde Türkiye’den reform sürecini hızlandırmasını istiyor. Brüksel’den sürekli olarak reformların müzakere sürecinin ana motoru olduğu vurgusu yapılıyor. Ancak Erdoğan yavaşlama eleştirilerini de paylaşmıyor:

“Avrupa, Türkiye’nin reform hızına maalesef yetişemiyor. Bu noktada da Avrupa Birliği’nden süreci hızlandıracak girişimler beklediğimizi ifade etmek isterim.”

Son günlerde Türkiye’nin en çok tartışılan konusu olan İrticayla Mücadele Eylem Planı konusundaki son gelişmeler de Erdoğan’ın gündemindeydi Erdoğan aslına ulaşılması halinde bunun da yargıya taşınacağını ve gereğinin yapılacağını söyledi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG