Erişilebilirlik

Ahmedinejad Gösteriler Arasında Göreve Başladı


İran’da Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad yemin ederek ikinci dönem görevine başlarken yüzlerce muhalefet yanlısı protesto gösterileri düzenledi.

Ahmedinejad, yemin töreninde yaptığı konuşmada, ikinci kez bu göreve seçilmesini eşi görülmemiş bir siyasi zafer olarak niteledi.

Aralarında eski Cumhurbaşkanı Ekber Haşimi Rafsancani ve başkan adayı Mir Hüseyin Musavi de bulunan birçok muhalif lider parlamentoda düzenlenen törene katılmadı.

İran resmi basını göstericilerin parlamento binası önünde toplanmasını önlemek için binlerce polisin bölgeye sevkedildiğini bildirdi.

Görgütanıkları, polisin göstericileri gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıtırken bazıkişileri tutukladığını haber veriyor.

Öteyandan İran basını Musavi’nin yardımcılarından birinin tutuklandığını bildirdi.

Dün akşam tutuklanan Mir Hamid Hasanzade, seçim kampanyası sırasında Musavi’nin web sayfasını yönetmişti.

Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, İran İslam cumhuriyeti anayasasının 121. maddesi gereğince Kuran-ı Kerim ve İran milleti huzurunda cumhurbaşkanı olarak yemin etti.

İran meclisinde yapılan ve milli marşla başlayan törene milletvekillerinin yanı sıra cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, dini liderler ve dini azınlıkların liderleri katıldı.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, törende yaptığı konuşmada, kendini ülkenin ve milletin yücelişine, din ve ahlak, hak ve adaletin yayılmasına adayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, konuşmasında, İran halkına hizmet etmek ve ülkeyi ilerletmekten başka düşüncesi olmadığını vurguladı. Seçim kampanyası sırasında hükümet programını herkesin bilgisine sunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı, bu nedenle programların uygulanmasında herkesin vicdanen sorumlu olduğunu savundu.

Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya, Ahmedinejad'a geleneksel tebrik mesajları göndermeyeceklerini açıklamıştı. Konuşmasında buna da değinen Cumhurbaşkanı Batılı ülkelerden kutlama mesajları beklemediğini söyledi.

Ahmedinejad, Batılı ülkelere hitaben, “İran’da kimse sizin kutlamanızı beklemiyor ve iyi ya da kötü tavırlarınıza da değer vermiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı adını vermediği dış güçlerin, seçimler sırasında ülkede şüphe ortamı yaratmaya çalıştığını ancak aklıselimin galip geldiğini, akıllı seçmenlerin sandık başına giderek oy kullandıklarını söyledi. Ahmedinejad, İran’ın, zorba güçlere karşı direneceğini ve dünyadaki mevcut sistemi değiştirmeye çalışacağını belirtti. Cumhurbaşkanı "İran devletler hukukuna saygı duyuyor ve adalet ve karşılıklı saygı çerçevesinde diyaloga karşı çıkmıyor ancak, uluslararası yasaların istismar edilmesine de sessiz kalmayacaktır" dedi.

Yasalara göre Cumhurbaşkanının yemin törenini izleyen iki hafta içinde Bakanlar Kurulunu Meclis’e sunması gerekiyor. Yerli ve yabancı siyasal gözlemciler son günlerde yaptığı atamalarla doğal müttefiki olan tutucu çevreleri kızdıran Ahmedinejat’nn hükümet kurmakta zorlanabileceği görüşünde.

Seçime hile karıştırıldığını ileri süren muhalefetin protesto gösterileri yapılması çağrıları ve yüzlerce muhalefet üyesinin meclis önünde toplanması nedeniyle, yemin töreni öncesi ve sırasında Tahran'da yoğun güvenlik önlemleri alındı.




XS
SM
MD
LG