Erişilebilirlik

TSK: 'Kürt Açılımına Destek; PKK'yla Görüşme Yok'


Türk Silahlı Kuvvetleri, hükümetin Kürt açılımına destek verdi, ancak bunun için PKK’yla görüşmeye karşı olduğunu bildirdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay İnternet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamada, PKK’yla mücadelenin devam edeceğini bildirdi.

Ancak Başbuğ, Kürt açılımı politikası çerçevesinde etnik farklılıkları derinleştirecek hareketlerden kaçınılması uyarısında bulundu.

Başbuğ mesajında, "Türk Silahlı Kuvvetleri, bölücü terör örgütüne karşı yürütülen mücadeleyi kararlılıkla sürdürürken, güvenlik alanının dışında kalan ekonomi, sosyo-kültürel ve uluslararası alanlarda da devlet tarafından gerekli tedbirlerin alınmasının önemli olduğuna inanmaktadır," dedi. Genelkurmay başkanı, bununla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “kırmızı çizgileri” olduğunu hatırlattı.

Başbuğ, kültürel farklılıkların siyasal kimlik unsuru haline getirilmesine ya da terör örgütü üyeleriyle görüşülmesine karşı olduklarını açıkladı.

Hükümetin Kürt Açılımı planıyla ilgili ayrıntılar açıklanmadı. Ancak plan çerçevesinde Kürtçe dil eğitiminin yaygınlaştırılması gibi girişimlerden sözediliyor.

Loğoğlu: 'Kürt Açılımı Amerikan Projesi Değil'

"Kürt Açılımı"nın bir Amerikan projesi olduğu iddialarına ilişkin tartışmalar sürerken, Amerikan Büyükelçiliği’nden, "Türkiye’nin demokratikleşmesini destekliyoruz ancak bu plan, bir Türk planı" açıklaması geldi.

Dışişleri Bakanlığı’nın da yazılı açıklamasında da “Türkiye'nin dış politikasının dış unsurların yönlendirmesiyle sevk ve idare edildiğinin ima edilmesi Bakanlığımız mensuplarını derinden yaralamıştır” denildi.

Ankara muhabirimiz Elif Özmenek'in emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu’yla yaptığı söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG