Amerika'da her yıl 300 bin kişi ani kalp durması sonucu hayatını kaybediyor. Ancak doktorlar kimlerin ani kalp durması riski taşıdığından emin değil. Bir çok kalp hastası durma halinde kalbe şok vererek yeniden çalışmasını sağlayacak bir alet taktırıyor. Bazı doktorlar ise vücudun dışına giyilecek bir yeleğe monte edilen yeni bir alet öneriyor.
Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü Canyeleği olarak adlandırılan bu aletin yeterliliğini inceliyor. Pittsburg’da bulunan üretici firma ise bu yıl canyeleği siparişi vereceklerin sayısının iki katına çıkmasını umuyor.
Amerikalı doktor George Monir, bu aletin göğüs kafesinin içine takılan diğer aletlere alternatif olduğunu belirtiyor:
"Eğer hasta kalpe kan akışını sağlamak için açık kalp ameliyatı isterse bu ameliyat kalbin düzelmesine yardımcı olabilir ve uzun dönemli bir defibrillator takılmasına gerek kalmaz."
Monir can yeleğinin hastanın teşhisi tam konana kadar tampon görevi görebileceğini belirtiyor.
Monir, can yeleği adlı alet piyasaya sürülmeden önce doktorların hastanın bir defibrillatör nakline ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için yeterli zamanı olmadığını söylüyor:
"Karar vermeye yeterli vakit olmadığı için bazen hastaya gereksiz yere alet takılabiliyordu. Daha da kötüsü, alternative olmadığı zaman hasta hayatından olabiliyordu."
Zoll Lifecor adlı üretici firma can yeleği adlı aletin 2002 yılından beri Amerikan piyasasında satışa sunulmuş olduğunu ve yaklaşık 13 bin hasta tarafından giyildiğini belirtiyor.
Ulusal Kalp Akciğer ve Kan Enstitüsü’nün çalışması 5 yıl içinde tamamlanacak ve hangi kalp hastalarının bu yeni altten yararlanabileceğine karar verilecek.