Erişilebilirlik

İran'la Batı Arasındaki Görüşmeler Türkiye'de Yapılacak


Rusya devlet başkanı, İran’a karşı yeni yaptırım olasılığından sözetti.

Dimitri Medvedev, Moskova’da yaptığı açıklamada yaptırımların çok etkili olmadığını ancak bazı durumlarda gerekli olabileceğini belirtti.

Avrupa Birliği, İran’ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerin muhtemelen Türkiye’de yapılacağını açıkladı.

İran, bir yılı aşkın bir süreden sonra Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’yla tekrar masaya oturmayı kabul etmişti.

Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya, 1 Ekim'de İranlı diplomatlarla biraya gelecek.

Müzakerelere ilk kez resmen katılan Amerika’yı, görüşmede, siyasi işlerden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns temsil edecek.

İran’ın nükleer programı uzun süredir uluslararası toplumun üzerinde en fazla konuştuğu konulardan birini oluşturuyor. Batı’yla İran arasında 1 Ekim’de yapılması öngörülen müzakereler Brüksel’de temkinli bir iyimserlikle karşılandı. Bu görüşmelerden çıkacak sonuç hakkında şu aşamada yorumda bulunmak için biraz erken olsa da toplantının yapılacağı yer netleşmeye başladı.

Batı adına İranla görüşmelerde başmüzakerecilik rolünü de üstlenen Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Javier Solana, henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte toplantının büyük ihtimalle Türkiye’de yapılacağını söyledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Almanya ile İran arasında yapılacak müzakerelere ev sahipliği yapma teklifi Türkiye’den geldi. Şu aşamaya kadar bu teklif konusunda olumsuz görüş bildiren de olmadı.

Görüşmelerin yapılacağı yer konusunda sorun yaşanması beklenmezken içerik açısından aynı şeyi söylemek pek de mümkün gözükmüyor. Bunun nedeni ise tarafların konuya farklı açıdan yaklaşmaları. İran, nükleer programının barışçıl amaçlı ve egemenlik hakkıyla ilgili bir konu olduğunu savunuyor. Tahran, 1 Ekim’deki toplantının gündem maddeleri arasında nükleer programın bulunmasına da sıcak bakmıyor. Solana da bunun farkında. Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi, ilk aşamada yapmak istediklerinin müzakereyi başlatmak olduğunun altını çiziyor.

Batı, Iran'ın nükleer programını bırakması konusunda ısrarcı ve bunun karşılığında Tahran'a yönelik bazı önemli açılımlar yapmaya da hazır. Solana, “Bildiğiniz gibi iki yönlü bir politikayı destekliyoruz ve bu bizim politikamız olmayı sürdürüyor” dedi.

Görüşmelerde tarafların ele alacağı konular uzun süredir değişmeyen başlıklar. İçerik pek değişmese de bu kez şekil oldukça farklı olacak. Solana toplantının en önemli yeniliğinin ABD’nin masada ilk kez resmen temsil edilecek olması olduğunu söylerken bunun İranlılar tarafından olumlu bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Washington toplantıda Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns tarafından temsil edilecek. Burns, Temmuz 2008’de Cenevre’de yapılan son toplantıya gözlemci statüsüyle katılmıştı.

Toplantıdan çıkacak sonuç konusunda temkinli olan bir başka isim de Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç’in Dışişleri Bakanı Carl Bildt. İsveçli Bakan, “Bir cevap almış olmamız ve toplantının yapılacak olması olumlu bir adım. Ancak bunu abartmak istemiyorum, küçük bir olumlu adım” diye konuştu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG