Erişilebilirlik

Egemen Bağış'tan Fransız Bakana Yanıt


Fransa’nın Avrupa İşlerinden sorumlu Baskanı Pierre Lellouche’un Türkiye’nin tam üye olamayacağına dair sözlerine, bir dizi temasta bulunmak üzere Paris’e gelen Devlet Bakanı ve başmüzakereci Egemen Bağış’tan yanıt geldi. Bağış, Türkiye’nin Avrupa’da tam üyelik dışında bir vizyonu olmadığını belirterek, Lellouche’un açıklamalarının şahsi olduğunu, eğer Fransa AB içinde bir karar almak istiyorsa 27 üyenin oybirliğinin sağlaması gerektiğini dile getirdi. Bakan Bağış, AB’nin Aralık ayı zirvesinde de Fransa’nın Kıbrıs konulu bir kriz çıkaramayacağını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransız meslektaşı Pierre Lellouche’un açıklamalarından bir gün sonra Paris’e gelerek, Elysee Sarayı ve bakanlık seviyesinde bir dizi temasta bulundu. Bağış, Fransa’nın dış politikasını belirlemekte etkili olan Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin diplomasi baş danışmanı Jean David Levitte ile görüştü. Ardından da Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Claude Gueant ile bir araya geldi. Bu görüşmelerin ardından Fransa’nın tavrını anlatmak için basın toplantısı düzenleyen Bakan Egemen Bağış, gazetecilerin yoğun sorularıyla karşılaştı. Pierre Lellouche’un “Türkiye’nin tam üyeliğini Avrupa’da destekleyen yalnızca iki üye var. Diğerleri ihaleler nedeniyle bu görüşlerini açıklıkla dile getiremiyorlar. Türkiye tam üye olamaz,” sözlerinin hatırlatılması üzerine Bağış’ın yanıtı sert oldu.

Egemen Bağış Sarkozy ve Bakan Lellouche’un açıklamalarının iç siyasete dönük açıklamalar olduğunu ve Türkiye’nin üyelik sürecinin 27 üyeden yalnızca birinin iç siyaset oyunlarından daha büyük bir proje olduğunu savundu.

Basın toplantısının ardından Lellouche ile çalışma akşam yemeğinde ve ardından da başbaşa bir araya gelen Egemen Bağış, Fransa’nın ayrıcalıklı ortaklık ihtimalini oluşturmak üzere kurulan bir Çalışma Grubu olmadığının da teminatını aldıklarını açıkladı. Bakan Bağış, Türkiye’nin tam üyelik hedefini sürdüreceğini vurguladı.

Avrupa ve Brüksel kulislerinde Aralık zirvesinin Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye açısından hareketli geçeceğini gösteriyor. Fransa ve Almanya’nın bu konuda ortak tavır alacağı da kaydediliyor.

Bakan Bağış’a bakılırsa, zirve sakin geçecek, zira Türkiye aleyhinde karar almak isteyen ülkelerin önce bütün birliğin desteğini alması gerekecek.

Haberin tamamını ve Egemen Bağış'ın açıklamalarını sağ üst köşedeki sesli bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG