Erişilebilirlik

Almanya'daki Genel Seçimlerde 31 Türk Aday Yarışacak


Almanya’da 27 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde 27 parti ve 3556 aday milletvekili olabilmek için yarışacak. Bunlar arasında 31 Türk kökenli politikacı da bulunuyor.

Şu anda Federal Meclis’te Türk kökenli milletvekili sayısı beş. SPD’den Lale Akgün, Yeşiller’den Ekin Deligöz ve Sol Parti’den Sevim Dağdelen, Hakkı Keskin ve Hüseyin Kenan Aydın’ın 2005 seçimlerinde milletvekili seçilmeleri, Türk kökenlilerin artık ‘koparılıp, atılamayacak’ şekilde Almanya toplumunda yer edinmiş olduğunun işareti olarak algılanmıştı. Önümüzdeki seçimler sonrasında ise Türkiye kökenli milletvekillerinin sayısı daha az olacağa benziyor. Bunun nedeni ise partilerin bu kez Türkiye kökenli adaylarını arka sıralardan aday göstermeleri.

Şu an için SPD’nin Hamburg’dan aday gösterdiği Aydan Özoğuz ile Yeşiller’in Bavyera’dan 5. sıra adayı Ekin Deligöz’ün meclise girmeleri kesin gibi gözüküyor. Milletvekili olma şansı çok yüksek bir diğer aday ise, liberal Hür Demokrat Partisi FDP'nin Hamburg eyalet listesinden aday olan Serkan Tören. Daha önce Türk kökenli siyasetçileri aday göstermeyen ve bu kez bir ilk peşinde olan FDP’nin seçimlerde yüzde 10-15 civarında oy alması bekleniyor. 36 yaşındaki avukat Serkan Tören, partisinin Türk kökenli seçmene açılmakta çok geciktiğini ve adaylığı ile bu hatayı kapatmaya çalıştığını anlatıyor.

Adaylar arasında, Sol Parti’nin Kuzey Ren Vestfalya eyaleti listesinde 7. sırada bulunan Sevim Dağdelen’in de ikinci bir 4 yıllık dönem için milletvekili seçilme şansı da yüksek.

Seçimlerin Alman basını tarafından en çok ilgi gösterilen adaylarından biri ise Yusuf Bayrak. Genel seçimlere Berlin’den bağımsız aday olarak katılan Yusuf Bayrak, aday olduğu Neuköllnilçesini baştan sona kendi afiş ve posterleriyle donattı. 1988 yılından bu yana ticaretle uğraşan, Çin'de ve Kamerun'da telefon üretim şirketleri bulunan Bayrak, büyük para ayırdığı seçim kampanyasını kendisi finanse ediyor. Bayrak, Alman partilerinin göçmen kökenli siyasetçileri ‘etnik’ olarak değerlendirdiğini ve kendilerini ispatlama şansı sunmadıklarını, o yüzden bağımsız aday olduğunu anlatıyor.

Bayrak'ın Federal Meclis'e girebilmesi için doğrudan adayların seçildiği birinci oylarda, aday olduğu ilçeden en fazla oyu alması gerekiyor. Yaklaşık 300 bin nüfuslu Neukölln’de 200 bine yakın seçmen bulunuyor.

Öte yandan Köln’de Sosyal Demokrat Parti’nin doğrudan adayı olan Lale Akgün ile Stuttgart kentinde aday, Yeşiller’in Eşbaşkanı Cem Özdemir’in rakipleri ile amansız bir mücadele vermeleri bekleniyor, ancak diğer adaylara göre şansları daha az olarak görülüyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG