Erişilebilirlik

El Baradey: İran Kuralları  İhlal Etti


Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı, İran’ın dairenin kurallarını ihlal ettiğini söyledi. Muhammed el Baradey, Hint Televizyonuna verdiği demeçte, İran’ın yeni açıkladığı nükleer tesisin varlığını uzun süre gizlemekle, kuralları ihlal etmiş olduğunu belirtti.

Tahran hükümetinin şeffaflık ilkesine darbe vurduğunu ileri süren el Baradey, “tesinin varlığı daha temeli atılırken bildirilmeliydi” dedi.

El Baradey, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu müfettişlerinin en kısa zamanda tesisi denetlemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

İran’ın nükleer görüşmelerdeki baş müzakerecisi Ali Ekber Salihi, Tahran’ın, kuruma, tesisi ne zaman denetleyebileceğini yakında bildireceğini söylemişti.

Salihi, varlığı geçen hafta ortaya çıkan nükleer tesisin askeri üs yanındaki bir dağın içinde inşa edildiğini bildirmiş ve İran’ın uranyum zenginleştirme programının asla görüşme konusu yapılamayacağını vurgulamıştı.

Tahran hükümeti, nükleer enerji programıyla ilgili olarak Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’yla, yarın tekrar görüşme masasına oturacak.

XS
SM
MD
LG