Erişilebilirlik

Amerika Irak'tan 4 Bin Asker Daha Çekiyor


Irak’taki Amerikan askerlerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno, çekilme konusunda Kongre’ye bilgi verdi.

Odierno, Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komisyonu’na, Irak’taki asker sayısının 124 binden 120 bine düşeceğini bildirdi.

Bazı Kongre üyeleri, Amerikan askerleri çekildikten sonra Irak ordusunun ülkenin güvenliğini sağlayabileceğinden kaygı duyuyor.

Orgeneral Odierno, asker sayısındaki azalmanın asayiş sorunu yaratmayacağını; yavaş ve zor da olsa Irak güvenlik kuvvetlerinin görevi devralmaya hazırlandığını söyledi.

Amerikalı komutan, “el Kaide Irak” ile Sünni direnişçiler ve Şii militanların barış ve istikrarı tehdit etmeyi sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.Washington’la Irak arasında imzalanan anlaşmalar bu ülkedeki Amerikan muharip birliklerinin Ağustos 2010,askeri danışman ve eğitmenlerin ise 2011 yılı sonuna kadar tümüyle ülkeden ayrılmasını öngörüyor.

Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Christopher Hill, Irak ordusuna güvendiğini söylerken, geçenlerde Bağdat’a giden Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak ordusunun görevi devralmaya hazır olduğunu düşünen Orgeneral Odierno’yu “iyimser” bulduğunu söylemişti.

XS
SM
MD
LG